ßßß
Pyszne, delikatne ciasto ucierane z dużą ilością bananów i cynamonu. Kiedy nie macie pomysłu co zrobić z przedojrzałymi bananami ;-). Szybkie do wykonania, w dodatku smakuje tak, jakby w środku zimy przenieść się na chwilę do słonecznej Hiszpanii... :-).Składniki na ciasto:125 g masła120 g drobnego cukru do wypieków8 g cukru wanilinowego2 duże jajka180 g mąki pszennej60 g skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%4 - 5 bananówposypka: 3 łyżki cukru demerara wymieszanego z 1 łyżką cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić masło z drobnym cukrem i cukrem wanilinowym. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać.Banany obrać, przeciąć wzdłuż na pół. Na cieście poukładać banany, rozcięciami ku górze. Posypać cynamonową posypką cukrową.Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, kroić i podawać.Smacznego :-).