ßßß
Składniki:130 g mąki pszennej50 g cukru1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cynamonu50 g masłapół bananaPrzepis: 1. Żeby muffinki miały cudownie puszystą konsystencję musimy przygotować sobie palone masło. Dzieląc je na mniejsze kawałeczki wrzucamy na patelnie i smażymy tak długo aż kolor będzie lekko brązowy.Uwaga! Pamiętajcie, że palone masło to nie to samo co przypalone. Nie może być czuć spalenizną, dlatego trzeba bardzo je pilnować – minutka za długo może przesądzić o sprawie; 2. Przygotować musimy sobie również smażonego banana. Ja zrobiłam to na maśle z cukrem. Z obu stron pilnując, żeby się ni przypalił. Takie oprawienie termiczne bardzo zmienia smak owocu; 3. Mając już wszystkie składniki miksujemy ze sobą cukier i jajko. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i palone masło. Miksujemy wszystko ze sobą dokładnie.Uwaga! Masa jest bardzo lepka i gęsta, jednak jeśli będzie zbyt gęsta można dolać wody; 4. Do foremek nakładamy jedną łyżkę ciasta, potem banan (ja nakładałam dwa plasterki) i dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 160-170 stopni. Proponuję ustawić program góra-dół do ścięcia się ciasta, a potem górę dla zarumienienia; 5. Gotowe muffinki wyjmujemy z silikonowych foremek. Można je oczywiście ozdobić lukrem, polewą lub innymi dodatkami.Smacznego :)