Wykonanie
Przepis wystarcza na 6 muffinek, które ja przygotowuję w silikonowych foremkach. Zdecydowanie bardziej mi one odpowiadają niż tradycyjny papier, który często się przykleja.
Składniki:130 g
mąki pszennej50 g
cukru1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cynamonu50 g
masłapół
bananaPrzepis: 1. Żeby muffinki miały cudownie puszystą konsystencję musimy przygotować sobie palone
masło. Dzieląc je na mniejsze kawałeczki wrzucamy na patelnie i smażymy tak długo aż kolor będzie lekko brązowy.Uwaga! Pamiętajcie, że palone
masło to nie to samo co przypalone. Nie może być czuć spalenizną, dlatego trzeba bardzo je pilnować – minutka za długo może przesądzić o sprawie; 2. Przygotować musimy sobie również smażonego
banana. Ja zrobiłam to na
maśle z
cukrem. Z obu stron pilnując, żeby się ni przypalił. Takie oprawienie termiczne bardzo zmienia smak
owocu; 3. Mając już wszystkie składniki miksujemy ze sobą
cukier i
jajko. Następnie dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cynamon i palone
masło. Miksujemy wszystko ze sobą dokładnie.Uwaga! Masa jest bardzo lepka i gęsta, jednak jeśli będzie zbyt gęsta można dolać
wody; 4. Do foremek nakładamy jedną łyżkę ciasta,
potem banan (ja nakładałam dwa plasterki) i dwie łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 160-170 stopni. Proponuję ustawić program góra-dół do ścięcia się ciasta, a
potem górę dla zarumienienia; 5. Gotowe muffinki wyjmujemy z silikonowych foremek. Można je oczywiście ozdobić lukrem, polewą lub innymi dodatkami.Smacznego :)