Wykonanie
Zobaczyłam u Gosi i postanowiłam spróbować. Ponieważ właśnie kupiłam małe foremki na babeczki - takie w sam raz do koszyczka, pomyślałam, że trzeba wypróbować. Babeczki cudne, chociaż w smaku bardziej przypominały mi muffinki niż nasze tradycyjne babki. Super odmiana na zbliżające się święta.
Składniki (robiłam z połowy porcji, piekłam w 2 małych foremkach):125g miękkiego
masła120g
cukru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2
jajka1/2 łyżeczki
cynamonu350g dojrzałych
bananów265g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia80ml
mlekaWykonanie:
Cukier i
masło utrzeć razem.
Banany rozgnieść widelcem. Nadal ucierając dodawać powoli: po jednym
jajku,
banany,
cynamon i ekstrakt.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, a następnie połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej
masłem i obsypanej np.
bułką tartą.Piec w 180stopniach przez około 40 minut.
/wydrukuj przepis/