Wykonanie
Składniki: (na około 8-10 sztuk):1
jajko200 ml.
mleka150 g.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia60 g.
cukru2
bananyłyżka
masłaPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj mikserem
mleko z
jajkiem i
cukrem. Dodaj
mąkę i
proszek do pieczenia. Miksuj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.Obierz
banana i pokrój go w dość cienkie plastry (około 0,5 cm). Dodaj do masy. Całość wymieszaj łyżką.Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej łyżeczkę
masła.Nakładaj na patelnię 2 łyżki ciasta. Na każdym placuszku powinno znaleźć się 4 plasterki
banana.Smaż na średnim ogniu. Gdy na powierzchni pancakesa pojawią się pęcherzyki, przekręć go na drugą stronę i smaż do uzyskania rumianego koloru.Gotowe posyp
cukrem pudrem.
Smacznego!