Wykonanie
Placuszki to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację - robi się je szybko i chyba nie ma osoby, która by ich nie lubiła. :) Dodatek
banana sprawia, że są niezwykle aromatyczne i oczywiście intensywnie
bananowe w smaku.

1 dojrzały
banan, najlepiej z brązowymi kropkami1
jajko1 łyżka
cukru2 łyżki
masła2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąki pszennejok. 1 szklanka
mlekaBanana obrać, rozgnieść widelcem. Dodać
jajko i
cukier, zmiksować na puszystą masę. Dodać
mleko, wymieszać. Następnie, mieszając, dodawać stopniowo
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto musi być bardzo gęste.Na patelni do naleśników smażymy okrągłe placuszki, do zezłocenia z obu stron.Podajemy z
syropem klonowym,
miodem,
konfiturami,
twarożkiem - wg uznania.
Cukier do ciasta dodajemy do smaku - zależy czy chcemy placuszki słodkie, czy bardziej neutralne w smaku. Ponieważ zazwyczaj podaje się je ze słodkimi dodatkami, ja osobiście wolę, by same placuszki nie były słodkie zwłaszcza, ze
słodyczy dodają same
banany.