ßßß Cookit - przepis na Szarlotka rabarbarowa

Szarlotka rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
450 g mąki pszennej (3 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (około 150 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g masła
2 jajka
Rabarbar:
600 g rabarbaru
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
oraz: 1 porcja budyniu kokosowego, ewentualnie zwykłego domowego lub budyń z 1 torebki (waniliowy, śmietankowy, kokosowy) ugotowany na zwykłym lub kokosowym mleku
Do posypania: cukier puder
Przygotowanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.
Ugotować budyń kokosowy . Blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm wysmarować kawałkiem masła.
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Odkleić górny papier, przenieść ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakujące miejsca w formie dolepić ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.
Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier, cynamon. Wszystko wymieszać dłońmi i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć łyżką budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Jeśli po 35 minutach ciasto na wierzchu będzie już dobrze zrumienione, można przykryć je folią aluminiową i piec dalej do końca podanego czasu.
Szarlotkę przestudzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/szarlotka_rabarbarowa/przepis.html