Wykonanie
SkładnikiCiasto:450 g
mąki pszennej (3 szklanki)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru (około 150 g)1 opakowanie
cukru wanilinowego250 g
masła2
jajkaRabarbar:600 g
rabarbaru1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru wanilinowego1/3 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonuoraz: 1 porcja budyniu
kokosowego, ewentualnie zwykłego domowego lub
budyń z 1
torebki (
waniliowy,
śmietankowy,
kokosowy) ugotowany na zwykłym lub
kokosowym mlekuDo posypania:
cukier puderPrzygotowanieCiasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne
masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać
jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu
jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki.Ugotować
budyń kokosowy . Blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm wysmarować kawałkiem
masła.Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek
mąką lub rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi
mąką. Odkleić górny papier, przenieść ciasto do formy drugim papierem do góry, odkleić papier a brakujące miejsca w formie dolepić
ciastem. Spód podziurkować widelcem i wstawić formę do lodówki.Drugą część ciasta również rozwałkować jak powyżej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Rabarbar opłukać, odciąć liście, łodygi pokroić na około 1 cm kawałki. Włożyć je do miski, dodać
mąkę ziemniaczaną,
cukier wanilinowy,
cukier,
cynamon. Wszystko wymieszać dłońmi i wyłożyć na spód z ciasta. Na wierzchu wyłożyć łyżką
budyń, przykryć drugim płatem ciasta, podziurkować je widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Jeśli po 35 minutach ciasto na wierzchu będzie już dobrze zrumienione, można przykryć je folią aluminiową i piec dalej do końca podanego czasu.Szarlotkę przestudzić, posypać
cukrem pudrem i pokroić na porcje.