Wykonanie
To arabskie
ciasteczka w formie rogalików z farszem z mielonych
migdałów,
orzechów włoskich,
cynamonu oraz
wody z kwiatów
pomarańczy.Sekret smaku
ciasteczek tkwi w wodzie z kwiatów
pomarańczy. To ona nadaje im niepowtarzalny smak i aromat i sprawia, że są tak pyszne.Składniki na ciasto:- 500 g
mąki pszennej- 250 g miękkiego
masła- pół łyżeczki
proszku do pieczenia- torebka
cukru z
wanilią- 3 łyżki
wody z kwiatów
pomarańczy-
jajkoSkładniki na farsz:- 250 g mielonych
migdałów- 70 g mielonych
orzechów włoskich- 4,5 łyżki
cukru pudru- łyżka
masła- łyżeczka
cynamonu- 3 łyżki
wody z kwiatów
pomarańczyPrzygotowanie:Na stolnicę przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier z
wanilią,
proszek do pieczenia oraz
masło. Za pomocą noża rozdrabniamy składniki. Następnie dodajemy
jajko oraz
wodę z kwiatów
pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Do miski wsypujemy mielone
orzechy i
migdały,
cukier puder,
masło,
cynamon oraz
wodę z kwiatów
pomarańczy. Mieszamy i łączymy składniki aż farsz będzie jednolity.Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujmy, nakładamy farsz i zawijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.