ßßß
Składniki :200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki3 łyżki wody180 g zmiękczonego masła oraz 20 g do posmarowania formy150 g cukru3 pełne łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g migdałów sparzonych wrzątkiem i posiekanych na drobno30 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych5 jajekDekoracja:cukier puder do posypaniaświeże owoce: borówki i truskawkiDodatkowo:tortownica z otwieranym dnem o średnicy 21-23 cmSposób przygotowania:Czekoladę umieścić w żaroodpornej misce umieszczonej nad rondlem z gotującą się wodą, następnie podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się. Dodać cukier, rondel zdjąć z ognia i wymieszać.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Białka jaj oddzielić od żółtek.Porcjami dodawać masło, mąkę i mielone orzechy stale mieszając. Następnie dodawać żółtka jedno po drugim energicznie miksując całość za pomocą miksera.Białka ubić na sztywną pianę, dodać je do masy czekoladowej, następnie dodać posiekane migdały i wymieszać.Tortownicę nasmarować masłem, przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię za pomocą łyżki.Ciasto wstawić do piekarnika na 40-45 minut, aż jego powierzchnia będzie twarda i popękana.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Po 30-40 minutach wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować dowolnymi owocami np. borówkami, truskawkami bądź malinami.