ßßß Cookit - przepis na Świąteczny Comber

Świąteczny Comber

nazwa

Wykonanie

Comber z jelenia, comber z dzika, comber z sarny i z królika... :-)
Zauważyłam, że na słowo comber większość ludzi reaguje mięsnymi skojarzeniami.
Tymczasem dla mnie, przez wiele lat, pod tą nazwą kryło się, wyłącznie, pewne bardzo wilgotne czekoladowe ciasto z Hortexu. Będąc dzieckiem, bezgranicznie je uwielbiałam. Dziś nadal lubię i ubolewam, że nie cieszy się zbyt dużą popularnością.
Święta to dobry czas na przypomnienie, bo to nie jest takie zwyczajne, codzienne ciasto. Mocno nasączone (ponczowe!), z alkoholową nutą może stanowić świetną oprawę dla wielu uroczystych, szczególnych chwil.
źródło: domowy brulion z przepisami
Składniki na formę keksową z zaokrąglonym dnem:
Ciasto:
mąka pszenna – 100g
mielone migdały – 100g
łuskane orzechy włoskie –do dekoracji
gorzka czekolada –150g
masło – 200g
cukier – 200g
jaja – 6 sztuk
kakao – 2 łyżki
proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
rum – 50 ml
Poncz:
napar herbaciany – 200 ml
rum – 5 łyżek
dowolne słodzidło – do smaku
Polewa:
gorzka czekolada - 50 g
gorąca woda - 2 łyżki
Wykonanie:
Ciasto:
W garnuszku rozpuszczamy masło i połamaną na kawałki czekoladę (150g). Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy bardzo sztywną, błyszczącą pianę (jak na bezy), wsypując łyżka po łyżce cały cukier. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę maślano-czekoladową zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i dodajemy do niej kolejno żółtka, energicznie mieszając.
Następnie wsypujemy przesiane składniki, wlewamy rum i mieszamy. Na końcu dodajemy mielone migdały oraz ubitą pianę. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 40 min. w temperaturze 180C.
Ciasto studzimy i nakłuwamy w wielu miejscach patyczkiem do szaszłyków. Całą nakłutą powierzchnię, łyżka po łyżce, polewamy ponczem. Odstawiamy na min. godzinę, by ciasto wchłonęło płyn i czynność powtarzamy. Odstawiamy na kolejne 60 minut i smarujemy ciasto polewą czekoladową. Dekorujemy włoskimi orzechami.
Poncz:
Napar herbaciany mieszamy z wybraną substancją słodzącą oraz alkoholem.
Polewa:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki nam się połączą
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/12/swiateczny-comber.html