Wykonanie
< Pizza- ciasto podstawowe
Herbata z
malinami >Zakwas z
burakówZakwas znakomity do picia głównie jesienią i zimą a także pomocny przy gotowaniu barszczu wigilijnego dla wzmocnienia walorów
smakowych.


Przepisów na zakwasy buraczane jest mnogo w internecie, są różne metody,proporcje,dodatki. Każdemu też wychodzi zakwas inaczej,każdy ma swoje własne doświadczenia i wskazówki, każdy zlewa też swój zakwas w różnym przedziale czasowym, wszystko tak naprawdę zależy od tego jakich
buraków użyjemy, jakiej ilości
wody, przypraw ,oraz ile dni zakwaszamy nasz zakwas .
Buraki jakie wybrać, jak je myć by usunąć z nich pestycydy?

Najlepiej wybierać
buraki z ekologicznych upraw, a jeśli ze zwykłej to należy usunąć z nich pestycydy.Jak wiadomo
warzywa i owoce z upraw rolnych nie ekologicznych są opryskiwane różnymi związkami chemicznymi, obecnie tak przystosowanymi dla wygody rolników aby deszcze i złe warunki atmosferyczne nie zmyły oprysków z powierzchni
warzyw i owoców, są więc głęboko osadzone w skórce. Pestycydy znajdujące się w takich warzywach i owocach to nic innego jak szkodliwe toksyczne chemikalia które nie zmyje zwykła
woda z kranu.Oto jak w domu samemu usunąć pestycydy z powierzchni
warzyw i owoców z upraw nie ekologicznych:Krok 1 . Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy
warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr
wody dodaj ok. pół szklanki zwykłego
octu albo 2-3 łyżki kwasku
cytrynowego.Krok 2 . Usunięcie pestycydów. Po wyjęciu
warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie zasadowym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr
wody dodaj 1 czubatą łyżkę
sody kuchennej.Kolejność jest bardzo ważna. Najpierw
woda kwaśna później
woda zasadowa. Proste i podobno bardzo skuteczne choć nie na wszystkie pestycydy, niektóre są niesamowicie trudne do usunięcia.
Woda po płukaniu warzyw zmieni tym razem swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy, na powierzchni często pokaże się tłustawy film.Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie. Cały proces oczyszczania zrobimy w 5 min, w dwóch komorach zlewu lub dwóch miskach. Warto tak zawsze oczyszczać kupowane
warzywa i owoce z toksycznych oprysków.W czym robić zakwas oraz jak wygląda jego proces fermentacji?

Najlepiej zakwas robić w dużym naczyniu tzw. kamionce ( zdjęcie u góry, kamionka 5l). Może to być też bardzo duży szklany
słój. Oba do kupienia w sklepach gospodarczych.Naczynie do zakwaszania powinno być czyste i dodatkowo wyparzone gorącą
wodą aby nie narażać zakwasu na powstawanie pleśni. ( Ja zawsze wyparzam wrzątkiem)Warto zrobić więcej zakwasu ponieważ może on spokojnie stać w lodówce ponad miesiąc i nic mu się nie stanie, a ponieważ zakwas z
buraków jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu warto pić 1 szklaneczkę zakwasu dziennie lub kilka
razy w tygodniu.Proces kiszenia w moim zakwasie:W drugim dniu po nastawieniu mój zakwas zaczyna już pracować i pojawia się widoczna pianka, która początkowo wzrasta a następnie maleje i znika. Jest to proces fermentacji. U mnie pianka była tylko przez drugi oraz trzeci dzień , następnie zniknęła całkowicie.

Nie powinno być pleśni na zakwasie, jeśli do tego dojdzie zakwas jest niewskazany do picia ponieważ pleśń jak wiadomo jest bardzo niezdrowa dla organizmu. Przyczyn ku temu może być bardzo dużo, najczęstsze to: brudne nie wyparzone naczynie,
chleb razowy(jeśli używamy do zakwasu) z chemią/polepszaczami,zbyt mocno zakręcona pokrywka, zbyt gruba nie oddychająca ściereczka zakrywająca naczynie,zła temperatura -za zimno dla zakwasu,nie mieszanie zakwasu co powoduje że pływający
chleb jest na powierzchni i nie zakrywa go zakwas, pojawia się na nim pleśń, brudna drewniana łyżka do mieszania .

Osobiście nigdy nie miałam pleśni na swoim zakwasie więc nie miałam tego dylematu.Jednak wiem że gdyby zakwas zaczął mi pleśnieć (co niektórym się zdarza)wylałabym go i nie kontynuowała dalszej fermentacji. Zakwas zakrywamy oddychającą gazą (do kupienia w aptece)



ZAKWAS Z
BURAKÓW PRZEPIS: Na kamionkę 5 l. Proces kiszenia 5 całych dni.1 , 5 kg czerwonych buraków/ lub na sztuki ok. 10 średnich4 litry przegotowanej ciepłej
wody lub czystej butelkowej/filtrowanej4 płaskie łyżki
soli (1 łyżka na 1 litr
wody, dla tych co nie lubią zbyt słonego wystarczy 0.5 łyżki na 1 litr)1 cała główka
czosnkuprzyprawy: wg mnie konieczne bo zakwas jest wtedy pyszny do picia:5 listków laurowych, 8 ziaren
pieprzu , 8 ziaren
ziela angielskiego, 1 łyżka
majerankuWYKONANIE:
Buraki oczyszczone obieramy i kroimy w grubsze plastry lub kostkę
Czosnek kiedy jest w łupince miażdżymy nożem aby łatwiej odchodziła skórka ale także dlatego iż ,w ten sposób wartości odżywcze zawarte w
czosnku zostają wydobyte. Nie kroimy już zmiażdżonego
czosnku tylko wrzucamy całe ząbki.Pokrojone
buraki wkładamy do kamionki , dodajemy
przyprawy oraz
czosnek.Zalewamy całość przegotowaną letnią oraz posoloną już
wodą.Przykrywamy naczynie najlepiej gazą lub czystą tetrową pieluszką ( zakwas musi oddychać)Odstawiamy w najcieplejsze miejsce w domu ponieważ zakwas lubi ciepło i w takich warunkach powinien być zakwaszany.Zakwas mieszamy codziennie czystą łyżką. ( ja mieszam codziennie rano)Po 5 dniach zakwas jest gotowy do przecedzenia oraz rozlania w czyste wyparzone butelki..Kwas powinien być klarowny i rubinowoczerwony, pachnący
przyprawami i
czosnkiem.W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu (lodówka) możemy przechowywać go ponad miesiąc czasu.Na wierzch możemy też wlać trochę
oliwy extra virgin, kwas będzie jak świeży ale nie jest to konieczne.



Kwas najlepiej pić jesienią i zimą ponieważ stanowi on nieprawdopodobną bombę witaminy C. Bardzo dobry jest też kwas z
selera. Robi się go tak samo tylko bez
czosnku.DLACZEGO WARTO PIC KWAS BURACZANY?Zakwas z
buraków jest dobry przy anemii, zgadze, zaparciach, depresji, nadciśnieniu; zapobiega zakrzepom
krwi, przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspomaga pracę wątroby i nerek.Czerwone
buraki są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów i błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, C, B1, a także
sole mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, kobalt i rzadkie pierwiastki śladowe: lit, stront, rubid. Kobalt jest minerałem niezbędnym w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego sok z czerwonych
buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości i anemii.
Buraki zawierają też bardzo dużo kwasu foliowego bardzo potrzebnego kobietom w okresie ciąży jak również na długo przed planowaniem zajścia w ciążę. Regularne picie 1 małej szklanki dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Buraki zwiększają naszą kondycję fizyczną i wydolność organizmu, mamy więcej energii oraz siły. Pomagają na prawidłowe krążenie
krwi.Wieloletnie badania przypisują
burakom działanie przeciwrakowe.Zmniejszają ryzyko zachorowania na
raka. Aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem można stosować kuracje buraczane. Polegają one na piciu soku z
buraków przez 6-8 tygodni. Taką kurację przeprowadzamy dwa
razy w roku.

DO CZEGO JESZCZE UŻYWAMY
KWAS BURACZANY OPRÓCZ PICIA ?Oczywiście do zrobienia prawdziwego domowego barszczu czerwonego głównie w okresie Świat Bożego Narodzenia, kiedy to chyba każdy przygotowuje ta potrawę na Wigilijny stół.Barszczyk czerwony z krokietem, z uszkami, z pierogami…..Najpyszniejszy jest zrobiony właśnie na zakwasie buraczanym. Zakwas jest podstawą do zrobienia każdego typu barszczyku( barszcz czysty, barszcz ukraiński, zupa burakowa)Mimo ze okres kiszenia zajmuje kilka dni , to tak naprawdę cały proces tworzenia jest niezmiernie łatwy i prosty. Słój/kamionka z zakwasem stoi w ciepłym miejscu i sam pracuje…Aby przyrządzić barszcz z prawdziwego zdarzenia, bez sztucznych dodatków i ulepszaczy ze sklepowych półek należy już około tygodnia wcześniej nastawić “zakwas buraczany”

Smacznego i na zdrowie każdemu kto
pije zakwas!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Pizza- ciasto podstawowe
Herbata z
malinami >