ßßß
Skladniki na sushi –maki :(z 1 kg sushi- na większe grono gości)Marynowana żółta rzepaPaluszki rybne surimiPapryka świeżaOgórek świeżySerek tofu wędzonySałata karbowana zielonaOmlet jajeczny( należy usmażyć)Ryba dowolna wędzona lub bardzo świeża(ja parowałam łososia w przyprawach)Serki kremowe np. turek, philadelphiaRyz do sushi + ocet do sushiWodorosty Nori 2 op. (ok 20szt)Sos sojowyChrzan wasabiimbir marynowany np. różowymata do zawijania sushi- opcjonalnie dla ułatwieniazawijania wodorostów nori
Wykonanie:Ugotuj wcześniej ryż do sushi wg. przepisu na opakowaniu, wymieszaj ciepły ryż z octem ryżowym (należy dodać do octu cukier i sol). Dodatki do sushi pokrój w cieniutkie paski.Ułóż na macie do zawijania arkusz wodorostów nori, stroną błyszcząca do maty. Nałóż ryż(cienką warstwę) zostawiając brzegi nori puste. Posmaruj ryż serkiem naturalnym ( sushi – maki nie będą suche)Na ryż z serkiem ułóż dodatki – rożne wg.własnego gustuPomagając sobie matą ostrożnie zwiń nori wraz z nadzieniem w rulon, powinien być dość ciasny,wtedy łatwiej go kroić .Odstaw rulon do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki ostrym nożem pokrój go na porcje.Możesz też zrobić z ryżu małe wałeczki i obłożyć je plasterkami świeżej ryby posmarowanymi wasabi, tzw. Sushi-nigiri .Sushi jedz maczając w sosie sojowym. Nakładaj na sushi odrobinę chrzanu wasabi, oraz marynowany imbir. Całość świetnie pasuje do zielonej herbaty lub białego wina.sushi wykonane razem z koleżankami podczas spotkania weekendowego

fot: zdjęcie wina i herbaty zapożyczone z internetuSmacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Tosty z brzoskwiniami i jogurtemSałatka z oscypkiem >