ßßß
"Sushi – potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek..." cyt. WikipediaSwoją popularnością sushi podbiło już cały świat . Fajnie jest zaskoczyć znajomych i na wspólnym spotkaniu podać im talerz różnorod nych kawałków sushi przygotowanych samodzielnie :-)Składniki:500 g ryżu do sushiwodorosty nori 1 op. (10 sztuk)1 op. rzodkwi japońskiej marynowanej1 op. tykwy marynowanej1 op. serka philadelphiapasta wasabiświeże ogórki długie 2 szt.świeże ryby- łosoś ok 200 g i tuńczyk ok 200 g1 opakowanie pałeczek krabowych 250 gsezam czarnygotowa japońska zaprawa ryżowa do ryżu do sushido podania: sos sojowy, imbir marynowany i pałeczki do jedzenia sushioraz: mata bambusowa do rolowania, b ostry nóżPrzygotowanie:Ryż przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Doprawiamy do smaku zaprawą ryżową.Rozkładamy matę bambusową, na niej układamy płat nori -matową stroną do góry i na niej układamy ryż. Ryż jest bardzo mocno klejący, pomagamy sobie delikatnie maczając opuszki palców w zimnej wodzie, którą mamy w małej miseczce/naczyniu obok.Jest wiele rodzajów sushi. Ja przygotowałam sushi maki. Mniej więcej w połowie ryżu układamy składniki. Tu dowolność duża, wybieramy takie składniki jakie lubimy najbardziej. Ponieważ przepadam za surową rybą u mnie był świeży łosoś/tuńczyk dodatkowo, z tykwą, świeżą rzodkiewką, ogórkiem. Ryż smarowałam delikatnie wasabi lub serkiem philadelphia, delikatnie posypywałam sezamem. Rolki zwijamy śmiało, energicznie, mocno ściskając, aby ładnie skleiło się nori . Kroimy na mniejsze kawałki ostrym nożem.P rzygotowałam także rolki z pieczonym łososiem, oraz krabem (pałeczki krabowe).Bardzo polecam kanał: https://www.youtube.com/user/RobimySushi , w bardzo sympatyczny sposób wytłumaczone jest jak zabrać się i wykonać samodzielnie sushi. Moje kolejne sushi myślę przygotować na ciepło z krewetkami w tempurze. Sushi z krewetkami to bardzo ciekawe i pyszne połączenie.Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z wodą z dodatkiem octu ryżowego do maczania palców. Matę owijamy folią spożywczą. Na macie kładziemy arkusz nori. Ryż układamy na matowej stronie. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ja najczęściej przygotowuje sushi maki. Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko. Gdy ryż się klei, moczymy ręce. W połowie ryżu, układamy składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi i smarujemy li - See more at: http://niebonajezykach.blogspot.com/2014/09/sushi.html#sthash.LgdLx84a.dpufPrzygotowujemy matę bambusową i miseczkę z wodą z dodatkiem octu ryżowego do maczania palców. Matę owijamy folią spożywczą. Na macie kładziemy arkusz nori. Ryż układamy na matowej stronie. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ja najczęściej przygotowuje sushi maki. Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko. Gdy ryż się klei, moczymy ręce. W połowie ryżu, układamy składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi i smarujemy li - See more at: http://niebonajezykach.blogspot.com/2014/09/sushi.html#sthash.LgdLx84a.dpuf
Smacznego!