ßßß Cookit - przepis na SUSHI MOJA WERSJA .

SUSHI MOJA WERSJA .

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
- ryż do sushi
- wasabi pasta
- imbir marynowany
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- sezam biały i czarny
- glony nori
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- łosoś wędzony norweski , może być również surowy jak kto lubi
- tuńczyk wędzony ( suempol) również , może być surowy
- serek kremowy
- zielony ogórek
- czerwona papryka
- mata bambusowa
WYKONANIE
Przygotowujemy ryż
płuczemy w 4-5 zimnych wodach
ryż nadaje się do gotowania dopiero jak woda będzie przejrzysta ,nie mętna
po umyci odstawiamy go na 30 minut w zimnej wodzie żeby napęczniał
tak umyty ryŻ wsypujemy na sito odcedzamy przesypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą
1 szklankę ryżu zalewamy 1 szklanką wody gotujemy pod przykryciem 10-12 minut na wolnym ogniu
po 10 -12 minutach podnosimy pokrywkę czekamy chwilkę ,aż odparuje następnie przykrywamy i zostawiamy go w garnku jeszcze na 15 minut pod przykryciem.
W tym czasie robimy zalewę do ryżu
7 łyżek octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
wszystko dokładnie mieszamy jak ryż przestygnie polewamy go zrobioną zalewą i mieszamy
tak przygotowaliśmy ryż do naszego sushi
jest to proporcja na 2,5 szklanki ryżu
Przygotowujemy produkty, które dodamy do sushi
myjemy zielonego ogórka nie obieramy ze skórki
wycinamy miąższ i kroimy w paski
paprykę również kroimy w paski
łososia i tuńczyka kroimy w centymetrowe słupki
Zaczynamy nasze rolowanie
bardzo ważne ryż musi być zimny
Rozkładamy matę bambusową
kładziemy na niej listki nori na nori układamy centymetrową warstwę ryżu
smarujemy cienko pastą wasabi
układamy łososia
słupek zielonego ogórka
smarujemy serkiem i zwijamy matę bardzo ścisło ,żeby powstał rulon
następnie rozwijamy i kroimy nasz rulon na 6 części.
Następna propozycja
listek nori
ryż
pasta wasabi
słupki tuńczyka
papryka
ogórek
rolujemy i kroimy na równe części .
Jeśli ktoś ma ochotę na sushi bez ryb proszę bardzo
listek nori
ryż
ziarno sezamu jak macie
pasta wasabi
słupek ogórka zielonego
serek kremowy
papryka
zwijamy kroimy i sushi gotowe
Podajemy z sosem sojowym i imbirem marynowanym
SMACZNEGO ..
Jeśli zwijacie sushi po raz pierwszy i boicie się czy wyjdzie po prostu obejrzyjcie sobie filmik w internecie to jest proste danie .
Źródło:http://kulinarnemarzenia.blogspot.com/2015/03/sushi-moja-wersja.html