ßßß

Składniki:- kasza jaglana, ok. 1 szklanka- serek np. Filadelfia- ocet ryżowy- ogórek- łosoś np. wędzony, grillowany- wasabi, czyli chrzan japoński- płaty nori ok. 4- imbir marynowany- sos sojowy- mata do kręcenia sushi :)- sól, cukier1. Gotujemy kaszę jaglaną i do jeszcze ciepłej dodajemy 2 łyżki octu ryżowego, 1 małą łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Całość mieszamy.2. Rozkładamy matę bambusową i kładziemy płat nori (matową stroną ku górze).3. Rozprowadzamy kaszę na płacie do ok 2/3 jego wysokości. Zadanie to możecie sobie ułatwić zwilżając dłonie w zimnej wodzie.3. Po naniesieniu kaszy, robimy niewielki rowek w poprzek płata. Miejsce to smarujemy niewielką ilością wasabi oraz serka. Kładziemy również wybrane nadzienie. W moim przypadku były to słupki ogórka oraz słupki łososia. Niestety dodałem tego zbyt mało i sushi wyglądało biednie. :(4. Zwilżamy nieposmarowaną część płata wodą, a następnie sushi zwijamy używając maty. Zwijamy oczywiście w kierunku części płata nori, na której nie masz kaszy, a która jest zwilżona. To właśnie ta część będziepełnić rolę kleju.5. Rolkę kroimy na mniejsze części i podajemy je z sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.Smacznego!