Wykonanie
Dziś kolejna
seria kombinacji z sushi . Zachęcam do przygotowania sushi w domu. Świetna zabawa i duża satysfakcji :)
Czas przygotowania ok. 65 min.Porcja dla 3-4 osóbKoszt przygotowania: ok. 46 , 00 złSKŁADNIKI:
Ryż do sushi 500g
Ocet ryżowyNori (prasowane algi) 7 szt.300 g świeżego fileta z
łososia1
ogórek1
avocadoszczypioreksałata dębowaSerek PhiladelphiaPaluszki surimi (
krabowe)Marynowany
imbirWasabi
Sos sojowycukier,
sólMata bambusowa do rollowaniaBardzo ostry nóżPałeczkiPRZYGOTOWANIE
ryżu:
Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy
ryż pod bieżącą
wodą, tak długo aż
woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy
ryż w wodzie na ok 30 min. Ostatni raz płuczemy i odcedzamy
wodę. Wstawiamy
ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka
ryży do 1,2 szklanki
wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej
wody. Pamiętajmy, aby pod koniec gotowania, w momencie gdy
ryż pochłonie całą
wodę należy przemieszać. Unikniemy przywarcia
ryżu do dna garnka.
Ryż po ugotowaniu pozostawiamy w garnku pod przykryciem na 15 min. Dodajemy sos do
ryżu ( patrz poniżej). Później przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcie. Ważne aby
ryż ostygł, gdyż przygotowanie rolek z ciepłego
ryżu spowoduje, że
nori będę gumowate.SKŁADNIKI sosu do
ryżu:Na 0,5 kg
ryżu potrzebujemy:7 łyżeczek
octu ryżowego3 łyżeczki
cukruszczypta
soliPRZYGOTOWANIE sosu do
ryżu:Do rondelka wlewany
ocet ryżowy i dodajemy
cukier oraz
sól. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Następnie dodajemy sos do ugotowanego
ryżu i delikatnie mieszamy.
Ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE ROLEK:Pamiętajmy aby wszystkie składniki były dobrej jakości, świeże i osuszone (np. ręcznikiem papierowym).W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy ja na odpowiednie porcje, tak aby było nam wygodnie i wszystko było pod ręką. W podłużne słupki.Na bambusowej macie kładziemy
nori, a na nim rozkładamy niewielką, ale równomierną ilość
ryżu.Smarujemy
serkiem philadelphia. W jednej części układamy nasze produkty np. kombinacja z
łososia,
ogórka i surimi. Zawijamy i kroimy
ostrym nożem na plastry.Aby urozmaicić możemy część
łososia upiec.Podajmy wszystko na dużym półmisku. Podajemy z
sosem sojowym, marynowanym
imbirem i wasabi.