ßßß

SKŁADNIKI (na taką ilość kawałków jak na ostatnim zdjęciu):- 250g przygotowanego ryżu do sushi (już z octem)- ok. 4 płaty nori- łosoś wędzony- pasta z łososia- ogórek- papryka czerwona i żółta- sałata- dymka cebulki- serek Philadelphia- majonez- pasta wasabi- sezam- imbir marynowany- sos sojowy- mata do sushiOczywiście składniki możecie wybrać jakie tylko chcecie np.: świeża rybka, surimi, awokado, kawior, tykwa, rzepa, co tylko dusza zapragnie.PRZYGOTOWANIE:I tu zaczyna się zabawa. Ryż przygotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie połączyć go z marynatą. Ja odsyłam do przejrzystego filmu tutaj, przyznam, że sama uczyłam się robić sushi z tych filmów:) W międzyczasie gdy ryż jeszcze się gotuje przygotowujemy sobie wszystkie składniki oraz miskę z zimną wodą, która ułatwi nam w rozprowadzaniu kleistego ryżu.
Teraz gdy wszystko mamy gotowe wykładamy matę, a na nią nori. Rozprowadzamy ryż jak na zdjęciu zostawiając górną krawędź pustą. Teraz na dole ryżu robimy lekką warstwę wasabi na niej sezamu a reszta jak mamy ochotę np.: serek, łosoś, ogórek, sałata i dymka, następny: pasta łososiowa, papryka i dymka - wszystko rozkładamy jedno po drugim by łatwiej było płat zawinąć.Gdy płat jest gotowy zabieramy się do zawijania. Zaczynamy od dołu zawijając z pomocą maty bambusowej ku górze. Przecinać na kawałki bardzo ostrym nożem i układać na dużej paterze. Podawać z wasabi, imbirem i sosem sojowym. SMACZNEGO!Ps. Jeśli nie wyjdzie Wam pierwszy raz zbyt wystawne nie przejmujcie się, wraz z praktyką sushi wychodzą coraz piękniejsze.
A tutaj dla zainteresowanych ciekawa lektura o sushi :)