Wykonanie
Na dodanie kotletów
sojowych do sałatki zainspirował mnie pewien przepis z gazetki " Przyślij przepis ", to był dobry pomysł. Szwagier miał problem z odgadnięciem czym jest tajemniczy składnik. Nawet padały sugestie, że
krewetki albo
piersi z kurczaka. Faktycznie gdybym ja musiała zgadywać też myślałabym, ze jest tam
mięso.
Sałatka naprawdę smaczna, szybka w przygotowaniu nie licząc wcześniejszego gotowania kotletów
sojowych i studzenia ale to można przygotować dużo wcześniej nawet dzień wcześniej.

Składniki :opakowanie kotletów
sojowychpuszka
tuńczyka w oleju1/2 puszki
tuńczyka chilli ( jeśli wolicie łagodne smaki lub nie możecie dostać pikantnego dodajcie drugą puszkę
tuńczyka w oleju a pikanterii dodajcie mielone
chilli)4
jajapęczek
szczypiorkupuszka
groszku konserwowegopuszka
kukurydzy konserwowej3 czubate łyżki
majonezu3 czubate łyżki
jogurtu naturalnego1,5-2 łyżeczki
musztardy dijon
sól,
pieprzKotlety
sojowe gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Ja zawsze wrzucam je na wrzątek z dodatkiem
kostki rosołowej warzywnej albo z
kurczaka, dokładam
ziele angielskie,
liść laurowy i
zioła jak
majeranek,
oregano,
bazylia,
curry doprawiam
pieprzem, łagodnym
chilli. Gotuje 10 minut, odcedzam i studzę na sicie.
Jaja gotujemy na twardo studzimy, tniemy w kostkę. Kotlety
sojowe również tniemy na mniejsze kawałki.
Tuńczyka odsączamy z nadmiaru
oleju i rękoma kruszymy do miski, z
chilli najlepiej rozkruszyć widelcem.
Szczypiorek siekamy drobno.
Groszek i
kukurydzę odsączamy na durszlaku.W osobnej misce łączymy
jogurt i
majonez, dodajemy
musztardę,
sól,
pieprz, mieszamy. Wszystkie składniki łączymy. Dobrze mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego :)