Wykonanie
Często robię potrawy na bazie tego co mam akurat do wykorzystania w lodówce. Niejednokrotnie powstają dania godne większej uwagi. Nigdy nie zapisuję sobie ile i czego dodałam myśląc aaa
będę pamiętać a
potem zapominam. Od jakiegoś czasu notuję, żeby móc je własnie odtworzyć i Wam polecić w takiej samej postaci. I tak było też z tym
makaronem.Zapiekany makron a nie zapiekanka dlatego, ze zaraz po upieczeniu nie trzymał się " kupy " jak to widać na zdjęciu. Dopiero po przestygnięciu a ciepły nakładaliśmy łyżką. Może jakby dodać więcej
jajek skleiło by całość bądź więcej
sera. Następnym razem wypróbuję. Z poniżej podanych składników powstało naprawdę smaczne połączenie.

Składniki :300 g
makaronu1 średnia
cebulagarść
sera cheddar startego na grubych oczkach2 spore garście
żółtego sera startego na grubych oczkachpuszka ( 400 g ) pulpy pomidorowej
wędlina ( jaką tam mamy do wykorzystania. Ja akurat użyłam cienko pokrojonej
szynki, ilość wedle uznania ale tak żeby nie zdominowała dania - z umiarem :) )4
pieczarki4 łyżki
śmietany 18 % lub 12 %garść
kaparówjajko1 łyżeczka ostrej
musztardy6
suszonych pomidorówłyżka
margaryny1 łyżeczka
cukrupo 1/2 łyżeczki :
tymianku,
curry,
czosnku granulowanego,
pieprzu ziołowegopo 1 łyżeczce :
majeranku,
oregano,
słodkiej paprykiMakaron gotujemy al`dente. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na
margarynie aż
zrobi się szklista.
Pieczarki kroimy również w kostkę jak i
wędlinę i dorzucamy do
cebuli, chwilę podsmażamy. Zdejmujemy z ognia. Kolejno dodajemy pokrojone
suszone pomidory, pulpę
pomidorową,
kapary ( można je przesiekać choć niekoniecznie ), łyżeczkę
cukru i resztę składników. Mieszamy wszystko z
makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 30 minut w temp. 200° C. Uwaga jeśli wierzch będzie się przypiekał nakryjcie go z góry papierem do pieczenia. Nie powinno się to zdarzyć ale wszystko zależy jak grzeje nasz piekarnik.Smacznego :)