ßßß

ciasto kruche125 g margaryny2 szkl maki2 jajka1 łyżka sproszkowanych grzybów (u mnie są to suszone opieńki starte na proszek)pół łyżeczki soliszczypta pieprzu250 g boczniaka3-4 pieczarki1 łyżka masła1 cebula
sólpieprz staropolski ziołowy200 ml śmietany 22%200 ml śmietany 18%2 jajkażółty serszczypta oregano
Z podanych składników zagnieść ciasto (będzie dość twarde) Wylepić formę do tarty i podciągnąć brzegi. Boczniaka i pieczarki pokroić. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić przez chwilę posiekaną cebulkę dodać boczniaka i pieczarki, przyprawić solą i pieprzem staropolskim.Śmietanę wymieszać z jajkami dodać przyprawy do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać rozrobioną jajkami śmietaną. Posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Zapiec przez ok 20 min. Podawać z sałatą.



Opublikowany w