Wykonanie
Pomysł na przyrządzenie
kurczaka w troszkę mniej tradycyjny sposób. "Medaliony" ładnie prezentują się na talerzu i polubią je w szczególności dzieci, ponieważ przywołują na myśl popularne nuggetsy.
2
filety z kurczakamała
cebulajajkonieduża
bułka namoczona w
mleku2 ząbki
czosnkuok. pół łyżeczki
vegety2 łyżki
bułki tartejprzyprawy:
słodka papryka,
czosnek w proszku,
kolendra,
majeranek,
chili,
gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do
kurczaka)
sólpieprzponadto:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Bułkę namoczoną w
mleku dokładnie odsączyć.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z
mięsem, wbić
jajko, dodać wszystkie
przyprawy i
bułkę tartą. Wyrobić.Zaleca się odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce.
Z
mięsnej masy formować wilgotnymi rękami niewielkie kulki, delikatnie je spłaszczać, a następnie obtaczać w
bułce tartej. Ostrożnie układać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i
ziemniakami w dowolnej postaci.