ßßß

Pomysł na przyrządzenie kurczaka w troszkę mniej tradycyjny sposób. "Medaliony" ładnie prezentują się na talerzu i polubią je w szczególności dzieci, ponieważ przywołują na myśl popularne nuggetsy.
2 filety z kurczakamała cebulajajkonieduża bułka namoczona w mleku2 ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka)sólpieprzponadto:bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaBułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z mięsem, wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić.Zaleca się odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce.
Z mięsnej masy formować wilgotnymi rękami niewielkie kulki, delikatnie je spłaszczać, a następnie obtaczać w bułce tartej. Ostrożnie układać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i ziemniakami w dowolnej postaci.



