Wykonanie
CIASTA
Tarta jest pyszna! Najlepiej jeść ją na ciepło.
Tarta jest łatwa do zrobienia. Polecam wszystkim! Pierwszy raz na blogu zrobiłam instrukcje zdjęciową, więc kierujcie się nią :)Potrzebujesz:- 6/7
bananów- ok. 5 plastrów gotowego
ciasta francuskiego (ja kupiłam mrożone)- 75 g grobnego
cukru- 2 łyzki
miodu- 2 łyżki
śmietany kremówki- 50 g
masłaSposób przygotowania:1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rondelka włóż
masło,
cukier,
miód i
śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu ok. 10 minut stale mieszająć, aż uzyskasz gęsty krem
toffi (niestety zajmie Ci to trochę czasu).2. Następnie do formy rozłóż
ciasto francuskie i wylej na nie krem
toffi.

3. Na
toffi rozłóż pokrojone w plasterki
banany.

4. Następnie przykryj
banany rozwałkowanym
ciastem francuskim.

5. Tarte włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut6. SMACZNEGO! :)



Te placuszki są bardzo syte i chrupiące.Potrzebujesz:- 2 szklanki
mąki- 1/2 łyżeczki
soli- 50g
masła- 150 ml
mleka- 2 łyżki
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przesiej
mąke do dużej miski. Delikatnie zetrzyj na tarce
masło (uprzednio schłodzone) i zmieszaj z
mąką. Następnie dołóż
cukier,
proszek do pieczenia oraz oraz 1/2 łyżeczki
soli, znowu wymieszaj. Na środku zrób otwór i wlej
mleko. Mieszaj, aż otrzymasz delikatne ciasto, i wyłóż je na posypaną
mąką stolnice. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i je rozwałkuj. Grubość rozwałkowanego ciasta ma być cienka. Następnie wytnij koła (np. za pomocą szklanki). Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10/15 minut, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Podawaj z
miodem lub
dżemem. Smacznego!Te
ciasteczka to niebo w gębieee. Spróbujecie jedno i będziecie
mieli ochotę na drugie. POLECAM!Potrzebujesz:115g
masła1 szklanka
mąki2
żółtkaszczypta
soli3 łyżki
cukruSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki trzeba ugnieść na jedną masę. Uformuj z kawałeczka ciasta małą kulkę i małym palcem zrób w nim małą dziurkę i wypełnij ją
dżemem. Powtarzaj tę czynność tak długo, aż skończy się ciasto.
Ciasteczka ułóż na blaszce i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Smacznego!

Polecam! Upiekłam go na święta :)Potrzebujesz:-
brzoskwinieCiastoSkładniki:- 5
żółtek (
białka wlać do miski )- 3 szklanki
mąki krupczatki- 3 łyżki
cukru- 1 kostka
margaryny Kasi- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:Wszystkie składniki połączyć, zagnieść. Podzielić na dwie części i zamrozić.MasaSkładniki:- 1kg
twarogu śmietankowego ( w wiaderku )- 1
jajo- 1 kostka
masła- 1
olejek śmietankowy- 1
budyń śmietankowy w proszku- 1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie:Składniki połączyć, zmiksować na puszystą masę.Połowę zamrożonego ciasta utrzeć na tarce buraczanej i podpiec na ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć masę
serową, na masę pokroić
brzoskwinie ( duża puszka ), a na
brzoskwinie wyłożyć pianę z
białek ( do piany z
białek dodaj i ubij
cukier puder ). Na całość utrzeć drugą połowę ciasta na tarce buraczanej. Piec około 50-60 min. w temperaturze 180 stopni.

Na serniku napisałam z
czekolady ''Bóg się rodzi''

Ten jabłecznik jest prze-prze- pyszny!! Zrobiłam go z moją babcią i cała rodzina zjadła go w 1 dzień! To było po prostu niebo w gębie.Potrzebujesz:3 szklanki
mąki krupczatki5 jaj2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
margaryna (
masła)1 1/2 szklanki
cukru1
cukier waniliowy2 kg
jabłek (zasmażonych)½ łyżeczki
cynamonuSposób przygotowania:
Żółtka ubić z ½ szklanki
cukru (sypać w małych ilościach),
cukrem waniliowym na puszystą pianę.
Mąkę posiekać z
margaryną i
proszkiem do pieczenia, dodać ubite
żółtka i wszystko zagnieść. Połowę ciasta włożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, drugą połowę zamrozić. Na ciasto w foremce wykładamy zasmażone
jabłka ( smażyć z ½ szklanki
cukru i
cynamonem). Następnie ubić pianę z
białek z
cukrem (1/2 szklanki
cukru) i wyłożyć na
jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na grubej tarce i położyć na pianę z
białek. Piec w temperaturze 180 stopni C. około 50 minut w zależności od piekarnika. Na koniec można posypać
cukrem pudrem, dodać
bitą śmietanę i na jabłecznik położyć gałkę
lodów. NIE NAKŁADAĆ JABŁECZNIKA NA GORĄCO, PONIEWAŻ SIĘ ROZPADNIE.

12»