ßßß Cookit - przepis na CIASTA

CIASTA

nazwa

Wykonanie

CIASTA
Tarta jest pyszna! Najlepiej jeść ją na ciepło. Tarta jest łatwa do zrobienia. Polecam wszystkim! Pierwszy raz na blogu zrobiłam instrukcje zdjęciową, więc kierujcie się nią :)
Potrzebujesz:
- 6/7 bananów
- ok. 5 plastrów gotowego ciasta francuskiego (ja kupiłam mrożone)
- 75 g grobnego cukru
- 2 łyzki miodu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 50 g masła
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do rondelka włóż masło, cukier, miód i śmietanę kremówkę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu ok. 10 minut stale mieszająć, aż uzyskasz gęsty krem toffi (niestety zajmie Ci to trochę czasu).
2. Następnie do formy rozłóż ciasto francuskie i wylej na nie krem toffi.
3. Na toffi rozłóż pokrojone w plasterki banany.
4. Następnie przykryj banany rozwałkowanym ciastem francuskim.
5. Tarte włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut
6. SMACZNEGO! :)
Te placuszki są bardzo syte i chrupiące.
Potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 50g masła
- 150 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przesiej mąke do dużej miski. Delikatnie zetrzyj na tarce masło (uprzednio schłodzone) i zmieszaj z mąką. Następnie dołóż cukier, proszek do pieczenia oraz oraz 1/2 łyżeczki soli, znowu wymieszaj. Na środku zrób otwór i wlej mleko. Mieszaj, aż otrzymasz delikatne ciasto, i wyłóż je na posypaną mąką stolnice. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i je rozwałkuj. Grubość rozwałkowanego ciasta ma być cienka. Następnie wytnij koła (np. za pomocą szklanki). Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10/15 minut, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Podawaj z miodem lub dżemem. Smacznego!
Te ciasteczka to niebo w gębieee. Spróbujecie jedno i będziecie mieli ochotę na drugie. POLECAM!
Potrzebujesz:
115g masła
1 szklanka mąki
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wszystkie składniki trzeba ugnieść na jedną masę. Uformuj z kawałeczka ciasta małą kulkę i małym palcem zrób w nim małą dziurkę i wypełnij ją dżemem. Powtarzaj tę czynność tak długo, aż skończy się ciasto. Ciasteczka ułóż na blaszce i wsadź do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Smacznego!
Polecam! Upiekłam go na święta :)
Potrzebujesz:
- brzoskwinie
Ciasto
Składniki:
- 5 żółtek ( białka wlać do miski )
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny Kasi
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść. Podzielić na dwie części i zamrozić.
Masa
Składniki:
- 1kg twarogu śmietankowego ( w wiaderku )
- 1 jajo
- 1 kostka masła
- 1 olejek śmietankowy
- 1 budyń śmietankowy w proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Składniki połączyć, zmiksować na puszystą masę.
Połowę zamrożonego ciasta utrzeć na tarce buraczanej i podpiec na ok. 10-15 minut. Następnie wyłożyć masę serową, na masę pokroić brzoskwinie ( duża puszka ), a na brzoskwinie wyłożyć pianę z białek ( do piany z białek dodaj i ubij cukier puder ). Na całość utrzeć drugą połowę ciasta na tarce buraczanej. Piec około 50-60 min. w temperaturze 180 stopni.
Na serniku napisałam z czekolady ''Bóg się rodzi''
Ten jabłecznik jest prze-prze- pyszny!! Zrobiłam go z moją babcią i cała rodzina zjadła go w 1 dzień! To było po prostu niebo w gębie.
Potrzebujesz:
3 szklanki mąki krupczatki
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryna (masła)
1 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 kg jabłek (zasmażonych)
½ łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Żółtka ubić z ½ szklanki cukru (sypać w małych ilościach), cukrem waniliowym na puszystą pianę. Mąkę posiekać z margaryną i proszkiem do pieczenia, dodać ubite żółtka i wszystko zagnieść. Połowę ciasta włożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę, drugą połowę zamrozić. Na ciasto w foremce wykładamy zasmażone jabłka ( smażyć z ½ szklanki cukru i cynamonem). Następnie ubić pianę z białek z cukrem (1/2 szklanki cukru) i wyłożyć na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na grubej tarce i położyć na pianę z białek. Piec w temperaturze 180 stopni C. około 50 minut w zależności od piekarnika. Na koniec można posypać cukrem pudrem, dodać bitą śmietanę i na jabłecznik położyć gałkę lodów. NIE NAKŁADAĆ JABŁECZNIKA NA GORĄCO, PONIEWAŻ SIĘ ROZPADNIE.
1
2
»
Źródło:http://lifeinkitchen.blox.pl/c/1542683/ciasta.html