ßßß


Ja niestety nie miałam miseczek żaroodpornych więc użyłam formy do babki :)
Te placuszki są bardzo syte i chrupiące.Potrzebujesz:- 2 szklanki mąki- 1/2 łyżeczki soli- 50g masła- 150 ml mleka- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przesiej mąke do dużej miski. Delikatnie zetrzyj na tarce masło (uprzednio schłodzone) i zmieszaj z mąką. Następnie dołóż cukier, proszek do pieczenia oraz oraz 1/2 łyżeczki soli, znowu wymieszaj. Na środku zrób otwór i wlej mleko. Mieszaj, aż otrzymasz delikatne ciasto, i wyłóż je na posypaną mąką stolnice. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i je rozwałkuj. Grubość rozwałkowanego ciasta ma być cienka. Następnie wytnij koła (np. za pomocą szklanki). Umieść placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10/15 minut, aż urosną i nabiorą złocistego koloru. Podawaj z miodem lub dżemem. Smacznego!Uwielbiam ten pudding i tyle na temat ! :) Naprawdę polecam! :)Potrzebujesz:- 60g masła- 120g cukru- starta skórka i jeden sok z cytryny- 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie- ok. 140g mąki- płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 290 ml mlekaSposób przygotowania:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce zmiksuj masło cukier i startą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Nie przestając miksować dodaj żółtka i mąkę. Na koniec wlej mleko, 3 łyżki soku z cytryny oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i starannie połącz z resztą masy. W innej misce ubij pianę z białek. Następnie dodaj pianę z białek do zmiksowaniej masy. I wszystko starannie wymieszaj. Mieszaj niezbyt długo, żeby w masie zostało wystarczająco dużo powietrza. Masę wlej do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Naczynie postaw na blasze napełnionej wodą do 1/3 wysokości i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Wierzch puddingu powinien być złocistobrązowy. Smacznego!
Potrzebujesz:- 1 ananasa (mogą być z puszki, ale musisz dodać mniej cukru, bo ananasy z puszki są słodkie same w sobie)Sposób przygotowania:Mocno rozgrzej górną grzałkę piekarnika albo grill. Obierz ananasa ze skóry i pokrój na części średniej wielkości. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na blachę połóż pokrojone części ananasa i posyp je grubą warstwą cukru trzcinowego ( jeśli użyłeś/aś ananasa z puszki to posyp mniejszą ilość cukru ). Później wsadź blachę z ananasami do piekarnika i piecz tak długo aż warstewka cukru zbrązowieje i się skarmelizuje. Smacznego !
123...5»