Wykonanie
Składniki na 6 deserów :Spód:75g
mąki pszennej tortowej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,60g
cukru,50ml
oleju,1/2 łyżki
kako ( ok. 8g),1
jajko,1łyżka
mleka.Warstwa z
gruszkami:2 większe
gruszki,1łyżka
cukru,1
galaretka o smaku
poziomkowym.Warstwa z
serków:1
galaretka o smaku
jagodowym,265g
serków homogenizowanych o smaku truskawkowym.
Polewa czekoladowa:2
mleczne czekolady GOPLANA,100ml
mleka,1 łyżka
wiórków kokosowych.Dodatkowo:
czereśnie do dekoracji,
gorzka czekolada GOPLANA.
wiórki kokosowe.Przygotowanie:
1. Spód: Składniki suche (
mąka,
cukier,
proszek do pieczenia oraz
kakao) wymieszać razem. Składniki mokre (
jajko,
mleko,
olej) roztrzepać trzepaczką lub widelcem.Połączyć składniki suche ze składnikami mokrymi - mieszać do momentu gdy nie będzie już grudek. Ciasto wyjdzie dość gęste.Blachę ( ja miałam dwie mniejsze ) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie włożyć mniejsze foremki ( foremki o wym.7,5cmX7,5cm). Na spód każdej foremki nałożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 10-12 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2. Masa z
gruszkami:
Gruszki obrać ze skórki, wykroić twardsze części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte
gruszki przełożyć do garnuszka i zalać je szklanką
wody ( 250ml), oraz dodać łyżkę
cukru ( można pominąć). Gotować na niedużym ogniu do momentu aż
gruszki będą miękkie. Następnie wsypać
galaretkę ( ściągnąć z ognia) i mieszać do momentu aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć wyłożyć do foremek, w których są upieczone i ostygnięte
spody. Włożyć do lodówki do stężenia.3. Masa z
serków homogenizowanych:
Galaretkę ropuścić w 250ml gorącej
wody ( moja
galaretka była na 375ml
wody - nie ta typowa na 500ml
wody). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zmiksować razem z
serkami homogenizowanymi. Wylać na masę z
gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek.4.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Po zagotowaniu przecisnąć przez sitko by pozbyć się wiórek
kokosowych.
Mleko dodać do rozpuszczanej
czekolady i mieszać cały czas do momentu gdy będzie jednolita. Ostudzić. Ostudzoną polewą polać deser.
5. Dekoracja:
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Papier do pieczenia owinąć na coś o okroągłym kształcie. Zrobić kształt taki jak jest widoczny na zdjęciu i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki ( nie gdy jeszcze niest ciepłe) do zastygnięcia.
Z posotałej
czekolady zrobić
spody ( niekoniecznie muszą one być - można wykorzystać ją na inne wzory) do powyższego wzoru. Pozostawić do ostygnięcia ale nie zastygnięcia. Położyć na nie po zdjęciu zaokrąglone dekoracje. Włożyć do lodówki do zestygnięcia.Deser udekorować przygotowaną dekoracją z
czekolady oraz
czereśniami.
Smacznego!!!