ßßß
Składniki:50g mąki pszennej50g cukru50ml mleka50ml oleju50g wiórków kokosowych25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół)1 jajko1 łyżka kakao2 łyżeczki cukru wanilinowego1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczeniado dekoracji:20g czekolady deserowej1-2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:- mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika- do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści- mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia- jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości- formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce- ostudzone muffiny udekorować- czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się- babeczkę smarować z wierzchu czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi, następnie odwrócić do góry nogami, aby strzepnąć nadmiar wiórków- muffiny przechowywać pod przykryciem, zachowają swoją świeżość przez kilka dni
Muffiny czekoladowo-kokosowe są lekko wilgotne, w smaku deserowe (gorzkawe), choć jak każdy wypiek czekoladowy, dość treściwe i sycące. Dodatek wiórków kokosowych można pominąć, otrzymamy wtedy klasyczne muffiny czekoladowe.