Wykonanie
Muffiny
czekoladowo-
kokosowe to małe babeczki z mocno
czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość
wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z
czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk .
Składniki:50g
mąki pszennej50g
cukru50ml
mleka50ml
oleju50g
wiórków kokosowych25g
czekolady (ja użyłam
mlecznej i deserowej pół na pół)1
jajko1 łyżka
kakao2 łyżeczki
cukru wanilinowego1/2 łyżeczki (2g)
proszku do pieczeniado dekoracji:20g
czekolady deserowej1-2 łyżki
wiórków kokosowychWykonanie:-
mleko,
cukier,
cukier wanilinowy i przesiane
kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się
cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika- do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę, mieszać aż
czekolada się rozpuści- mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia-
jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową- do zimnej mieszanki dodać
olej i
jajko, składniki krótko wymieszać widelcem- do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta- do ciasta wsypać
wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości- formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka- gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce- ostudzone muffiny udekorować-
czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się- babeczkę smarować z wierzchu
czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi, następnie odwrócić do góry nogami, aby strzepnąć nadmiar wiórków- muffiny przechowywać pod przykryciem, zachowają swoją świeżość przez kilka dni
Muffiny
czekoladowo-
kokosowe są lekko wilgotne, w smaku deserowe (gorzkawe), choć jak każdy wypiek
czekoladowy, dość treściwe i sycące. Dodatek
wiórków kokosowych można pominąć, otrzymamy wtedy klasyczne muffiny
czekoladowe.