ßßß Cookit - przepis na Muffiny czekoladowe-kokosowe

Muffiny czekoladowe-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Muffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch babeczek, ładnie kontrastując z czekoladowym kolorem ciasta. Jak każde muffiny, babeczki są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają użycia miksera. W zależności od tego, jakich papilotek użyjemy, z przepisu można wykonać 5-6 sztuk .
Składniki:
50g mąki pszennej
50g cukru
50ml mleka
50ml oleju
50g wiórków kokosowych
25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół)
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
do dekoracji:
20g czekolady deserowej
1-2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
- mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika
- do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści
- mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta
- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce
- ostudzone muffiny udekorować
- czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się
- babeczkę smarować z wierzchu czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi, następnie odwrócić do góry nogami, aby strzepnąć nadmiar wiórków
- muffiny przechowywać pod przykryciem, zachowają swoją świeżość przez kilka dni
Muffiny czekoladowo-kokosowe są lekko wilgotne, w smaku deserowe (gorzkawe), choć jak każdy wypiek czekoladowy, dość treściwe i sycące. Dodatek wiórków kokosowych można pominąć, otrzymamy wtedy klasyczne muffiny czekoladowe.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/10/muffiny-czekoladowo-kokosowe.html