Wykonanie
Takie ciasto w kubku to dobry patent dla studentów, uczniów i niecierpliwych łasuchów spragnionych „czegoś słodkiego”. To ze zdjęcia jest dziełem mojego Tygrysiątka, ja ciasta w kubku jeszcze nie robiłam, a moja córcia już 3
razy w tym tygodniuCiasto w kubku idealnie jej odpowiada: słodkie,
czekoladowe i nie trzeba się narobić – żądnych naczyń do mycia – tylko kubek i łyżeczka
Ze względu na to,że ciasto za każdym razem „wyłazi” z kubka i ma
dziwny kształt ja nazywam go „Trąbą słonia”. W przygotowaniu jest bajecznie proste i szybkie a smakuje jak tradycyjne ciasto
czekoladowe. Można go jeść, kiedy całkowicie ostygnie, ale Tygrysiątko twierdzi, że najlepsze jest jeszcze ciepłe.Składniki na jeden duży kubek ciasta:
mąka pszenna – 4 płaskie łyżki
olej – 4 łyżki,
mleko – 4 łyżki,
cukier – 4-5 łyżek,
jajko – 1 szt,
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka,
kakao – 4 płaskie łyżki,
krem czekoladowy – 2 łyżki lub 2 rządki
czekolady deserowej.Przygotowanie:W kubku, w którym będziemy piec ciasto wymieszać razem wszystkie suche składniki, tzn:
cukier,
mąkę proszek,
kakao. Dolać
mleko i
olej oraz dobrze roztrzepana widelcem lub zmiksowane
jajko. Wymieszać dokładnie masę. Na koniec dodać dwie łyżki
czekolady typu nutella albo parę kostek drobno pokruszonej
deserowej czekolady.Piec w kuchence mikrofalowej przez 3 – 4 minuty. Moc powinna być nastawiona na 1000 W lub 900 W.