ßßß Cookit - przepis na Pieczona fasola (bardzo aromatyczna)

Pieczona fasola (bardzo aromatyczna)

nazwa

Wykonanie

Danie które nasyci nawet największego głodomora
Czas przygotowania jest dość długi ale bo zawsze jest jakieś ale
raz przygotowana większa porcja spokojnie możne postać parę dni, wystarczy tylko podgrzewać i weekend w kuchni mamy z głowy. Danie to inspirowane jest kuchniami Włoską i Macedońską choć w obu tych krajach podawane są w innych wersjach. Ja przygotowuje wersje Polską, która najbardziej pasuje mi na jesienne i zimowe sycące obiady po których można wyjść na spacer
(a nawet trzeba ach.. ta fasola
)
Składniki (które pozwolą wykonać całe duże naczynie żaroodporne) :
fasola biała – 700 g
marchewka – 3 szt.
pietruszka – 3 szt.
seler – 1/3 szt.
pomidory – 6 szt.
papryka – 1 szt.
cebula – 1 mała
kiełbaski – 6 szt.
czosnek – 2 ząbki
przyprawy (sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, tymianek, lubczyk, rozmaryn)
Wykonanie :
przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia fasoli
odlewamy wodę która została z moczenia fasoli i nalewamy nowej, po czym gotujemy doprowadzając do wrzenia i odcedzamy tą czynność przeprowadzamy trzykrotnie, za czwartym razem gotujemy fasolę do miękkości, soląc po koniec gotowania w tym czasie kroimy marchewkę, pietruszką, seler i cebulę w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, doprawiając solą ( ilość wg uznania) i przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać
pomidory (z wyjątkiem jednego) oraz paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do naczynia do zapiekania, pomidory należy lekko posolić. Do naczynia wyciskamy dwa ząbki czosnku
mamy jeszcze sporo czasu ponieważ fasola gotuje się stosunkowo długo
i w tym czasie kiełbaski nacinamy ( tak jak na grill) i podsmażamy na patelni do momentu by skorka się zarumieniła a nacięcia otworzyły
po ugotowaniu fasolę odcedzamy zachowując wywar z gotowania, odcedzoną fasolę wrzucamy do naczynia w którym mamy już warzywa, doprawiamy przyprawami których nie należy żałować (może z wyjątkiem ostrej papryki) i dokładnie mieszamy
kiełbaski wkładamy do fasoli z warzywami tak by kiełbaski w całości były przykryte, na samą górę kroimy w plastry ostatniego pomidora
do całości dodajemy 4 „chochle” wywaru z gotowania fasoli
pieczemy przez ok. 2 godziny w temperaturze 160 º w trakcie pieczenia należy zwracać uwagę czy wywar nie wyparował, w razie potrzeby dolewamy
Fasolę najlepiej piec w dużym glinianym naczyniu (garnek rzymski) oraz podawać w stylowych glinianych miseczkach, ale jak ktoś nie ma tak jak i ja
to nie ma tragedii bo i tak jest pyszne
Smacznego !!
Źródło:http://www.xn--bednarzrafa-35b.pl/2014/01/05/pieczona-fasola