ßßß
To już trzeci rodzaj pierników, które upiekłam i coraz bardziej wciąga mnie to pierniczenie...W moim notatniku mam wiele rożnych przepisów do wypróbowania. Nie wiem ,które wybrać.Na szczęście pierniczki mogą poleżeć dłużej i jeśli nawet nie zje się ich od razu , to fajnie jest mieć w zapasie i zawsze pod ręką małe , słodkie co nie co , pachnące korzennymi przyprawami .....świąteczną atmosferą i.............domem!
Pierniczki po upieczeniu są miękkie, ale później twardnieją. Powinny jednak z czasem ponownie stać się miękkie. Upieczone pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.Z podanych składników można upiec dużo pierniczków, a wszystko zależy od wielkości naszych foremek i grubości ciasta. Ale i tak jest ich kilkadziesiąt.Upiekłam więc z połowy porcji , bo mam ochotę wypróbować jeszcze inny przepis...... w przeciwnym razie mogłabym obdarować piernikami wszystkich sąsiadów..........a i pierniczki z różnych przepisów różnią się od siebie nieco , czyli nie jest tak bardzo monotonnie....
Składniki:500 g mąki pszennej100 g brązowego cukru trzcinowego200 g płynnego prawdziwego miodu150 g miękkiego masła2 żółtkaszczypta soli1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki zmielonego cynamonu1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego i goździków1/2 łyżeczki zmielonego imbiru1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżki zbożowej kawy rozpuszczalnejWykonanie:-Mąkę przesiać, połączyć z sodą, przyprawami i szczyptą soli.-Dodać kawę i wymieszać.-Masło utrzeć z cukrem, wanilią i miodem na puszystą masę.-Ucierając nadal dodać po jednym żółtku, a następnie stopniowo mąkę.-Dokładnie połączyć składniki.- Wyrobić gładkie, lśniące ciasto, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 3 godz. /można dłużej/-Schłodzone ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, podzielić na 4 części .-Ciasto rozwałkować na grubość ok.3-4 mm /pierniczki grubsze po upieczeniu są bardziej miękkie/-Foremkami wycinać dowolnej wielkości i kształtu pierniczki. W części pierniczków, które zawiesimy na choince należy zrobić dziurki np. plastikową rurką do picia.-Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/ lub natłuszczonej/ zachowując odstępy.- Piekarnik nagrzać do temp. 180-190 stopni.-Pierniczki piec ok. 10 minut do złotego koloru. Należy kontrolować wygląd pierniczków w czasie pieczenia , ponieważ jeśli przetrzymamy je zbyt długo w piekarniku będą suche /choć kruche/ i nawet z czasem nie zmiękną.-Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.-Gotowe pierniczki dowolnie udekorować.Pierniki powinno się dekorować gdy zmiękną , ale ja zdecydowałam się potrenować trochę wcześniej.lukier:-200 g cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- ok.2-3 łyżki wody-dowolne barwniki naturalne lub sztucznePrzesiany cukier puder umieścić w szklanej miseczce i dodać sok z cytryny .Ucierać na gładką masę dodając stopniowo tylko tyle wody , aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa.Aby uzyskać kolorowy lukier użyłam kilka kropli koncentratu z buraków i szpinaku.




