Wykonanie
Na blogu jest już przepis na Pierniczki Świąteczne, jednak tamte muszą po upieczeniu leżakować co najmniej 2 tygodnie, żeby zmiękły, a do Świąt w tym roku zostało już tylko kilka dni, więc podzielę się z
Wami przepisem na pierniczki, które zaraz po upieczeniu gotowe są do jedzenia, bo nie potrzebują czasu, żeby zmięknąć.Te pierniczki wyjdą sporo grubsze od tych z poprzedniego przepisu.Do przepisu koniecznie użyjcie całkowicie płynnego
miodu. Ja nie planowałam ich robić, więc byłam zmuszona skorzystać z tego co miałam w spiżarni. Jedyny
miód jaki w domu był to taki, który kiedyś był płynny, ale nieco stwardniał. Rozpuściłam go wkładając buteleczkę do ciepłej
wody, jednak trochę kryształków zostało i dlatego moje
ciasteczka nie wyszły gładkie a porowate (na zdjęciach widać). Nie wpływa to na smak, ale wiadomo - wygląd się liczy, tym bardziej jeśli planujecie je podać na Święta.Kiedy Mąż jadł jednego niedługo po upieczeniu, to powiedział, że przypominają mu Lebkuchen, jednak po kilku dniach leżakowania w pudełku stwierdził, że gdyby je polać
czekoladą, to smakowałyby jak te
Toruńskie serduszka w
czekoladzie.Decyzja należy do Was - możecie je ozdobić lukrem, tak jak ja albo polać
czekoladą, ale same też są smaczne.
Składniki:300 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej pełnoziarnistej (rye wholemeal)130 g
cukru pudru1 łyżka
kakao1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
imbiru1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 duże
jajka100 g rozpuszczonego
masła100 g płynnego
mioduObie
mąki,
kakao,
sodę i
przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj
jajka,
masło,
miód i zagnieć gładkie ciasto (będzie lepkie, ale nie dodawaj więcej
mąki). Gotowe ciasto rozwałkuj na oprószonej
mąką powierzchni (na grubość nie cieńszą niż 4 mm) i wycinaj
ciasteczka.
Ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 8-10 minut (u mnie 8 wystarczyło). Studź na kratce.
Ciasteczka można ozdobić Lukrem do ZdobieniaSMACZNEGO!