Wykonanie
Uwielbiam te pierniczki ;) Pierwszy raz piekłam je na zeszłoroczne Święta.Trzeba je piec kilkanaście dni przed Świętami, a nawet wcześniej, ponieważ potrzebują czasu na to żeby zmiękły. Po upieczeniu są miękkie (wtedy zawsze pochłaniam kilka),
potem twardnieją, więc trzeba schować je do szczelnego pojemnika i dać im czas (przyznam, że podjadamy z mężem nawet takie twarde :)). Można je ozdobić lukrem, chociaż nie trzeba. Jednak, żeby Święta były bardziej kolorowe, jest to jak najbardziej wskazane. Takie kolorowe są świetnym prezentem dla najbliższych.Jak długo mogą leżakować po upieczeniu? Bardzo długo. Rok temu ostatniego świątecznego pierniczka zjadłam chyba jakieś 2, a może nawet 3 miesiące po Świętach ;) Oczywiście takie lukrowane lepiej zjeść wcześniej.Nigdy nie miałam talentu plastycznego, więc Wasze pierniczki mogą wyglądać o wiele lepiej ;)
Składniki:250 g
cukru pudru250 g
miodu80 g
masła3
jajka650 - 800 g
mąki1 łyżka
sody2 łyżki
kakao2 czubate łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki tartej
gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki Mixed Spice (to angielska mieszanka
cynamonu,
gałki muszkatołowej i
ziela angielskiego)1/2 łyżeczki Allspice (mielonego
ziela angielskiego)*wszystkie
przyprawy można zastąpić
przyprawą do piernikadodatkowo:
Lukier do ZdobieniaDo miski wsyp
cukier puder, dodaj
miód,
masło i
jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli
wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą
wodą), nie podgrzewaj jednak zbyt mocno ponieważ
jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy
masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj 650 g
mąki,
sodę,
kakao i wszystkie
przyprawy. Następnie wlej ciepłą mieszankę
miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej
mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde (u mnie było to dodatkowe 150 g).
Gotowe ciasto
owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na ok 24 godziny (nie dłużej).
Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp
mąką). Foremką wykrawaj
ciasteczka.
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 – 180°C przez 10-12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).
Następnie posmaruj
jajkiem roztrzepanym z łyżką
mleka. Piecz jeszcze 2 minuty.Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ
ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.
Gotowe
ciasteczka możesz przyozdobić tym Lukrem do ZdobieniaSMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Przepis na piernikowe ciasto