ßßß Cookit - przepis na Pierniczki Świąteczne

Pierniczki Świąteczne

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam te pierniczki ;) Pierwszy raz piekłam je na zeszłoroczne Święta.
Trzeba je piec kilkanaście dni przed Świętami, a nawet wcześniej, ponieważ potrzebują czasu na to żeby zmiękły. Po upieczeniu są miękkie (wtedy zawsze pochłaniam kilka), potem twardnieją, więc trzeba schować je do szczelnego pojemnika i dać im czas (przyznam, że podjadamy z mężem nawet takie twarde :)). Można je ozdobić lukrem, chociaż nie trzeba. Jednak, żeby Święta były bardziej kolorowe, jest to jak najbardziej wskazane. Takie kolorowe są świetnym prezentem dla najbliższych.
Jak długo mogą leżakować po upieczeniu? Bardzo długo. Rok temu ostatniego świątecznego pierniczka zjadłam chyba jakieś 2, a może nawet 3 miesiące po Świętach ;) Oczywiście takie lukrowane lepiej zjeść wcześniej.
Nigdy nie miałam talentu plastycznego, więc Wasze pierniczki mogą wyglądać o wiele lepiej ;)
Składniki:
250 g cukru pudru
250 g miodu
80 g masła
3 jajka
650 - 800 g mąki
1 łyżka sody
2 łyżki kakao
2 czubate łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki Mixed Spice (to angielska mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego)
1/2 łyżeczki Allspice (mielonego ziela angielskiego)
*wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika
dodatkowo: Lukier do Zdobienia
Do miski wsyp cukier puder, dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą), nie podgrzewaj jednak zbyt mocno ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy. Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde (u mnie było to dodatkowe 150 g).
Gotowe ciasto owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na ok 24 godziny (nie dłużej).
Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką). Foremką wykrawaj ciasteczka.
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 – 180°C przez 10-12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).
Następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz jeszcze 2 minuty.
Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.
Gotowe ciasteczka możesz przyozdobić tym Lukrem do Zdobienia
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Przepis na piernikowe ciasto
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/pierniczki-swiateczne.html