ßßß
150 g miodu75 g brązowego cukru25 g masła2 łyżeczki zmielonego imbiruszczypta zmielonego cynamonuszczypta zmielonych goździkówszczypta zmielonego czarnego pieprzu1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu375 g mąki1 żółtko1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka letniej wody50 g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyW rondlu podgrzać miód, masło i cukier, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszać z przyprawami i ostudzić.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko i zawartość rondla. Wymieszać. Dodać sodę rozpuszczoną w jednej łyżce letniej wody i zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Foremkami wycinać pierniczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 160 stopni, ok 10-12 min.Gdy ostygną można je polukrować.Przechowywać w szczelnym pojemniku, by nie zawilgotniały.Smacznego! :-)________________________________________________________150 g of honey75 g brown sugar25 g of butter2 teaspoons ground gingerpinch of ground cinnamonpinch of ground clovespinch of ground black pepper1/2 teaspoon ground cardamom375 g flour1 egg yolk1 teaspoon baking soda1 tablespoon of warm water50 g icing sugar1 teaspoon of lemon juiceIn a saucepan heat the honey, butter and sugar,stirring until smooth . Stir in spices and cool down.Sift flour on a pastry board, add the egg yolk and the contents of the saucepan . Mix. Add baking soda dissolved in one tablespoon of warm water and knead the dough .Roll out the dough to a thickness of 1 cm. Cut it with cookie cutters and place on a baking plate covered with baking paper .Bake at 160 degrees, about 10-12 minutes .When cookies will cool down you can frost them.Keep them in a airtight containter, so they won't get wet.Bon appetit! :-)