Wykonanie
Zostawiłam za sobą szwedzką, świąteczną atmosferę - gdzie w każdym oknie
wisi wielka podświetlana gwiazda, a domy i balkony są udekorowane świątecznymi lampkami, żeby wrócić do domu na święta. I chociaż śniegu nie ma i atmosfera bożonarodzeniowa nie taka jak zwykle, przygotowania trzeba zacząć. Razem z mamą zaczęłyśmy od pieczenia
imbirowych pierniczków. Są chrupiące, puchate i smaczne. W sam raz na wigilię. Po upieczeniu można je też polukrować, żeby wyglądały jeszcze bardziej apetycznie.I left swedish christmas atmosphere, where they have julstjarna in every window and christmas lights all over Lund, to come back
home for Christmas. Here, I expected snow and our polish traditions, but it's raining all the
time, and it's really difficult to feel this christmas aura. However, with my mom we have to prepare christmas dinner, which has to contain according to our tradition 12 dishes. We decided to start with gingerbread cookies. They're crispy, fluffy and
very tasty. After baking you can also paint them with a frosting, so they can look even
more delicious.PIERNICZKI
IMBIROWE || GINGERBREAD COOKIES
150 g
miodu75 g
brązowego cukru25 g
masła2 łyżeczki zmielonego
imbiruszczypta zmielonego
cynamonuszczypta zmielonych
goździkówszczypta zmielonego
czarnego pieprzu1/2 łyżeczki zmielonego
kardamonu375 g
mąki1
żółtko1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżka letniej
wody50 g
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyW rondlu podgrzać
miód,
masło i
cukier, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wymieszać z
przyprawami i ostudzić.Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać
żółtko i zawartość rondla. Wymieszać. Dodać
sodę rozpuszczoną w jednej łyżce letniej
wody i zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Foremkami wycinać pierniczki i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 160 stopni, ok 10-12 min.Gdy ostygną można je polukrować.Przechowywać w szczelnym pojemniku, by nie zawilgotniały.Smacznego! :-)________________________________________________________150 g of honey75 g brown sugar25 g of butter2 teaspoons ground gingerpinch of ground cinnamonpinch of ground clovespinch of ground black pepper1/2 teaspoon ground cardamom375 g
flour1 egg yolk1 teaspoon baking
soda1 tablespoon of warm water50 g icing sugar1 teaspoon of lemon juiceIn a saucepan heat the honey, butter and sugar,stirring until smooth . Stir in spices and cool down.Sift
flour on a pastry board, add the egg yolk and the contents of the saucepan . Mix. Add baking
soda dissolved in one tablespoon of warm water and knead the dough .Roll out the dough to a thickness of 1 cm. Cut it with cookie cutters and place on a baking
plate covered with baking paper .Bake at 160 degrees, about 10-12 minutes .When cookies will cool down you can frost them.Keep them in a airtight containter, so they won't get wet.Bon appetit! :-)