Wykonanie
Wraz z początkiem zimy zaczynamy testować nowe przepisy na ciasto piernikowe. W zeszłym roku upiekłam bardzo smaczne, szybkie pierniczki w
czekoladzie, w tym sezonie planuję wypróbować kilka kolejnych przepisów. Pierwszym z nich są dzisiejsze kruche
ciasteczka, które swoim aromatem przypominają pierniki. Ich zaletą jest to, że nie trzeba czekać, aż zmiękną; od razu są gotowe do jedzenia. Idealne do pochrupania przy
kawie lub herbacie. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj. na ok. 50
ciasteczek:150 g zimnego
masła,250 g
mąki,2
żółtka,80 g
cukru pudru,100 g
miodu (u mnie naturalny
miód z Pasieki Ambrozja; może być płynny lub scukrzony)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżeczki
cynamonu,łyżeczka
imbiru,płaska łyżeczka rozgniecionych
goździków,łyżeczka
kardamonu,łyżeczka
gałki muszkatołowej,2 płaskie łyżki ciemnego
kakao bez
cukruopcjonalnie kilka łyżek
cukru pudru i
soku z cytryny lub wrzącej
wodyPrzesiać suche składniki (
kakao,
mąkę,
cukier puder,
przyprawy, proszek). Dodać posiekane
masło i rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać
żółtka i
miód, zagnieść ciasto w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut (gdyby masa była zbyt klejąca, można dodać więcej
mąki, ale wszystko powinno się ładnie połączyć).Rozwałkować schłodzone ciasto na posypanym
mąką blacie (grubość ciasta powinna być mniejsza niż 0.5 cm) i wykrawać
ciasteczka. Piec w 180 stopniach około 10-15 minut (szybko się pieką, więc należy pilnować, aby się nie przypaliły). Ostudzić (schłodzone robią się twardsze).
Cukier puder połączyć z płynem w takiej ilości, by powstał gęsty
lukier. Polać
ciasteczka.