ßßß Cookit - przepis na Pierniczki miodowo-kakaowe

Pierniczki miodowo-kakaowe

nazwa

Wykonanie

Recepturę na te pierniczki wykopałam z mojego segregatora z przepisami, a tam przywędrowały z jakiegoś starego kalendarza (z takiego, który odrywa się kartki po każdym mijającym dniu). Postanowiłam ją wypróbować przy okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Składniki:
550 g mąki
2 żółtka
250 g miękkiej margaryny/masła
100 g cukru pudru
100 g miodu
40 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonych goździków
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka cynamonu
Jeśli nie masz w domu takich przypraw, to zamiennie możesz użyć 4 łyżeczek przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę i kakao, a następnie dodać żółtka i posiekaną margarynę/masło. Wyrobić ciasto.
Do ciasta dodać cukier puder, miód, proszek do pieczenia i przyprawy. Całość wyrabiać tak długo, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Potem odstawić je na minimum 3 godziny.
Po upływie wskazanego czasu ciasto rozwałkować na placki o grubości ok. 4 mm i wycinać z nich różne kształty pierników.
Pierniczki układać na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze i piec 5-10 minut w temperaturze 200 stopni.
Gotowe pierniczki pozostawić do wystygnięcia (w tym czasie będą robiły się coraz twardsze). Później można je schować do szczelnego pudełka/opakowania na żywność.
Pierniczki można przyozdobić polewą czekoladową lub lukrem. Ja przyozdobiłam moje lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny, a na wierzchu porozrzucałam kolorowe cukierki.
Smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/12/pierniczki-miodowo-kakaowe.html