Wykonanie
Latem uwielbiam robić sałatki
makaronowe. Bardzo często są one dla mnie głównym posiłkiem w
porze obiadowej. W wersji wzbogaconej można je zaserwować gościom, a zapakowane w dużą michę z zamknięciem nadają się doskonale na lekki posiłek w plenerze.Właśnie ta
sałatka została przygotowana z myślą o zjedzeniu lekkiego obiadu poza domem,czyli na działce moich rodziców.
Makaron ugotowałam w domu i wraz z pozostałymi składnikami /z wyjątkiem świeżych warzyw ,bo wszystko przecież znajdzie się na miejscu / zapakowałam do torby .Pozostałe czynności na świeżym powietrzu.
Składniki:300 g
kolorowego makaronu penne2 dojrzałe
pomidory1
papryka czerwona1
papryka żółta2
ogórki kiszone1 puszka
tuńczyka w sosie własnymkilka suszonych pomidorów/ w oliwie/3-4 łyżki
oliwy z oliwek /lub
olej rzepakowy/1 zabek
czosnkugarść czarnych
oliwek /b.pestek/świeży
koperek,
bazylia,
pietruszka,
szczypioreksól i
pieprz do smakuWykonanie
-
Makaron ugotować /al dente/ i przelać zimną
wodą . Przesypać do głębokiej miski.-
Pomidorki suszone drobno pokroić i dodać do
makaronu.-
Koperek drobno posiekać ,
czosnek przecisnąć przez praskę , połączyć z
oliwą i wymieszać z
makaronem.-Warzywa dokładnie oczyścić , pokroić w drobną kostkę i dodać do
makaronu.-
Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski.-
Pietruszkę pokroić,
bazylię porwać na mniejsze kawałeczki i dodać do sałatki.-Wrzucić pokrojone
oliwki /jeśli ktoś lubi może dodać kapary/.-Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.-
Sałatkę doprawić do smaku
solą i
pieprzem, a jeśli wydaje się zbyt sucha skropić dodatkowo
oliwą.
Zapewniam, że wszystkim bardzo smakowało i nie zostało zupełnie nic........
Wystarczy zmienić rodzaj
makaronu, dodać
kukurydzę konserwową,
groszek lub
kapary ,by powstała nowa
sałatka.
Oczywiście nie mogło zabraknąć babeczek z
owocamiA tutaj jeszcze powrócę...............w przyszłym roku!