Wykonanie
Z
makaronem można łzczyć właściwie wszystko i dzięki niemu przygotowanie obiadu jest niezwykle proste i szybkie. Przy odrobinie fantazji można wyczarować niezwykłe dania, ale również z kilku składników da się zrobić coś smacznego.
Właśnie dlatego tak bardzo polubiłam kuchnię włoską .Wystarczy
mieć makaron ,
oliwę,butelkę
pomidorów, trochę warzyw, przypraw i można ugotować pyszne danie.
Makaron nie tuczy ,ale pod warunkiem ,że się nim nie objadamy i dobieramy do niego odpowiednie składniki. Polecam gorąco
makarony z
mąki razowej lub orkiszowej które ,są również bardzo smaczne ,a przede wszystkim zdrowsze ze względu na zawartość cennych składników. Kiedyś dziwiło mnie ,a nawet śmieszyło, że moi znajomi ważą
makaron przed gotowaniem w zależności od tego ile osób będzie go jadło. Teraz sama to robię ,nie gotuję na oko i uważam, że jest to świetny sposób by zjadać właściwą porcję
makaronu i niepotrzebnie nie gotować go zbyt dużo. Najczęściej gotuje się ok.80 g
makaronu o różnych kształtach ,a 100 g
makaronu spaghetti.
Składniki:/2 osoby/160 g
makaronu świderki¼
papryki czerwonej¼
papryki żółtej¼
czerwonej cebulkiząbek
czosnkukilka
pomidorków koktajlowych2 łyżki
oliwy z oliweksól.
pieprz świeżo zmielonyzielona
pietruszkakilka listków ruccoli i innej drobnej sałatkiWykonanie:
Makaron ugotować w/g przepisu . Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną
cebulę,
czosnek a następnie pozostałe warzywa umyte i pokrojone .Wszystko dusić ok.10 min. Pod koniec dodać pokrojone
pomidorki ,poddusić chwilę, doprawić
solą i
pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki należy uzupełnić go
wodą z gotującego się
makaronu .Do gotowej
mieszanki warzywnej dodać zielone liście
sałat ,a na koniec ugotowany
makaron. Wymieszać i przełożyć na talerze. Można posypać startym
parmezanem.