ßßß
Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię):4 duże słodkie pomidory bądź pomidory z puszki - przynajmniej 400 g1 średnia papryka czerwona1 mała czerwona cebulaszczypta kuminusól, pieprz do smakuoliwa z oliwekpietruszka bądź kolendra do posypaniaOpcjonalnie: serek typu bałkańskiegoPomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory (lub z puszki) i posiekaną drobno paprykę. dusić na wolnym ogniu, tak, by płyn został zredukowany o 1/3. Jeśli pomidory, których używacie nie są bardzo soczyste - wystarczy jedynie wszystko wymieszać i podgrzać.W sosie zrobić 2 zagłębienia i wbić w te miejsca jajko. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu tak, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.Jeśli macie ochotę - dodać ser bałkański i poczekać aż się on trochę rozpuści.Przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, kuminem i pietruszką lub kolendrą.Danie jest sycące - może z powodzeniem zastąpić lekki obiad :)Smacznego :)
