Wykonanie
Shakshouka to
jajka zapiekane w
sosie pomidorowym z
papryką,
chilli,
cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :)
Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię):4 duże słodkie
pomidory bądź
pomidory z puszki - przynajmniej 400 g1 średnia
papryka czerwona1 mała
czerwona cebulaszczypta kuminu
sól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekpietruszka bądź
kolendra do posypaniaOpcjonalnie:
serek typu bałkańskiego
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie. Dodać pokrojone
pomidory (lub z puszki) i posiekaną drobno
paprykę. dusić na wolnym ogniu, tak, by płyn został zredukowany o 1/3. Jeśli
pomidory, których używacie nie są bardzo soczyste - wystarczy jedynie wszystko wymieszać i podgrzać.W sosie zrobić 2 zagłębienia i wbić w te miejsca
jajko. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu tak, by
białko się ścięło, a
żółtko pozostało płynne.Jeśli macie ochotę - dodać
ser bałkański i poczekać aż się on trochę rozpuści.Przed podaniem doprawić do smaku
solą,
pieprzem, kuminem i
pietruszką lub
kolendrą.Danie jest sycące - może z powodzeniem zastąpić lekki obiad :)Smacznego :)