ßßß
Dla dwojga:3 duże słodkie pomidory bądź 400 g pomidorów z puszki1 mała czerwona papryka1/2 czerwonej cebuli2 duże jajatrochę sera typu bałkańskiego (opcjonalnie)garść świeżej natki pietruszki bądź kolendryszczypta kuminuoliwa z oliweksól i pieprz do smaku
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i drobno pokroić.Cebulę obrać, drobno pokroić i delikatnie podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory i drobno pokrojoną paprykę.Całość dusić na wolnym ogniu, tak by zredukować płyn o 1/3 (jeśli pomidory nie są wystarczająco soczyste to tylko razem wymieszać).W sosie zrobić dwa zagłębienia i wbić w nie jajka, nie mieszać. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu, by białko jaj się ścięło a żółtko pozostało lejące.Dodać pokruszony ser bałkański, odczekać chwilkę by ser się lekko roztopił.Całość doprawić kuminem, solą, pieprzem i natką pietruszki.Świetnie smakuje z razowa bagietką.