Wykonanie
Bardzo lubię
jajka. Bardzo, bardzo! Dla mnie, porządne, sycące śniadanie musi być z
jajem. Staram się jeść je w rozsądnych ilościach i pod różnymi postaciami.Dziś wersja arabska bądź żydowska. Tak jak z falafelami, nie do końca wiadomo kto wymyślił to jajeczne danie. Ale jedno jest pewne - jest pyszne!Shakshouka (szakszuka) to
jaja zapiekane w
sosie pomidorowym z
papryką,
cebulą i
przyprawami. Ja dla podkreślenia smaku dodałam jeszcze odrobinę
sera bałkańskiego.Świetnie sprawdza się w roli śniadania i lunchu.
Dla dwojga:3 duże słodkie
pomidory bądź 400 g
pomidorów z puszki1 mała
czerwona papryka1/2
czerwonej cebuli2 duże
jajatrochę
sera typu bałkańskiego (opcjonalnie)garść świeżej
natki pietruszki bądź
kolendryszczypta kuminu
oliwa z oliweksól i
pieprz do smaku
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek i drobno pokroić.
Cebulę obrać, drobno pokroić i delikatnie podsmażyć na
oliwie. Dodać
pomidory i drobno pokrojoną
paprykę.Całość dusić na wolnym ogniu, tak by zredukować płyn o 1/3 (jeśli
pomidory nie są wystarczająco soczyste to tylko razem wymieszać).W sosie zrobić dwa zagłębienia i wbić w nie
jajka, nie mieszać. Patelnię przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu, by
białko jaj się ścięło a
żółtko pozostało lejące.Dodać pokruszony
ser bałkański, odczekać chwilkę by
ser się lekko roztopił.Całość doprawić kuminem,
solą,
pieprzem i
natką pietruszki.Świetnie smakuje z razowa
bagietką.