Wykonanie
Czemu "zupa z
pomidorów" a nie po prostu "zupa pomidorowa"?W naszym rodzimym , ogólnym mniemaniu zupa pomidorowa gotowana jest na bazie rosołu. Wystarczy dodać do niego nieco
koncentratu pomidorowego i
śmietany. Doprawić i gotowe :)Moja zupa jest bezmięsna. Mocno pomidorowa i aromatyczna.Dlaczego zupa "na bogato"?Zupa jest gęsta. Zawiera sporo warzyw i na dobrą sprawę z powodzeniem może być konsumowana bez dodatku
makaronu.Forma podania zupy:Polecam zupę bez dodatków. Jest smaczna, niskokaloryczna a mimo to sycąca.Zupę można też zmiksować - będzie miała idealną formę kremu.Łakomczuchom możemy podawać ją z domowym
makaronem (link do przepisu: Domowy
makaron jajeczny do rosołu lub zupy pomidorowej. ) oraz odrobiną
śmietany.SKŁADNIKI2 puszki pokrojonych
pomidorów lub świeże mięsiste
pomidory1 litr dobrego
przecieru pomidorowegookoło 8 łyżek
oliwy5 dużych ząbków
czosnku1 duża
czerwona cebula1
czerwona paprykasuszone
zioła (po minimum jednej pełnej łyżce):
bazylia,
pietruszkasól,
pieprz,
pieprz ziołowy,
ostra paprykaopcjonalnie
makaron i
śmietanaW garnku rozgrzać
oliwę. Dodać pokrojony w cienkie plasterki
czosnek. Zrumienić.Dodać pokrojoną w plastry
cebulę oraz paseczki
papryki. Całość smażyć około 10-15 minut - często mieszając.Gdy warzywa się zarumienią zalać je
pomidorami oraz
przecierem pomidorowym. Dodać suszone
zioła i w tej formie gotować około 30 minut.Zupa powinna w tym czasie zgęstnieć. Jeśli finalnie będzie zbyt gęsta a warzywa nadal nie będą wystarczająco miękkie możemy dolać
wody (ilość zależna od potrzeb) i jeszcze pogotować.Na koniec doprawić wedle uznania.Zupa w tej wersji powinna być gęsta. Kawałki
pomidorów jak i inne warzywa
winny być wyczuwalne (no chyba, że przerobimy naszą zupę na krem) :)SMACZNEGO