Wykonanie
Zazwyczaj
wołowina wymaga długiego duszenia... W tym przepisie wystarczy jej 30 minut :)
Sos jest g ę sty od
pomidorów i bardzo aromatyczny.Składniki :* 300 g
mięsa wołowego,* 2 ząbki
czosnku,* 1 duża
cebula,* 1
żółta papryka,* 1/2
czerwonej papryki,* garść
oliwek bez pestek,* 400 g
pomidorów z puszki,* 1/2 łyżeczki
suszonego oregano,* 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,* kilka liści świeżej
bazylii,*
sól,
pieprz,Przygotowanie :
Mięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
Cebulę pokrój w piórka,
czosnek drobno posiekaj.Na patelni rozgrzej
oliwę, dodaj
czosnek i
cebulę, podsmaż na rumiany kolor.W tym czasie umyj i oczyść
papryki a następnie pokrój na dowolne kawałki.Do
cebuli dodaj
mięso,
paprykę pomidory z puszki,
oregano oraz suszoną
bazylię ( można dodać
rozmaryn zamiast
bazylii i
oregano ).Wszystko duś pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszaj ( w razie potrzeby dolej kilka łyżek
wody).Gdy
mięso będzie miękkie dodaj
oliwki, posiekane liście
bazylii, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.