Wykonanie

Warzywa duszone z
pomidorami /kompozycja dowolna/ można połączyć z ugotowaną, zmiksowaną
fasolą uzyskując w ten sposób pyszną pastę do smarowania
pieczywa.Jeśli warzywa połączymy z ugotowanym
ryżem powstanie nowy smak pasty i nieco inna konsystencja ..... równie świetna do smarowania
chleba.


1
cebula czerwonakawałek
pora1
marchew0,5 małego
selera korzeniowego0,5
papryki czerwonej0,5
papryki żółtej2 p
pomidory3-4 łyżki
oliwy z oliwek300 g passaty pomidorowej1,5 łyżeczki
przyprawy warzywnej1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszku
papryka ostra /do smakusol
pieprz /do smakuzielona
pietruszka0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego300 g ugotowanej,
białej fasoli /puszkaWykonanie:

-Warzywa dokładnie umyć, obrać.-
Cebule,
paprykę,
pomidor koper pokroić w kostkę ,
pora w krążki ,
seler ,
marchewkę zetrzeć na tarce.-Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę z podsmażyć
cebule oo
porem.-Dodać
marchewkę,
seler i podsmażyć kilka minut.-Wsypać pozostałe warzywa, doprawić do smaku i wymieszać.-Wlać
sos pomidorowy , połączyć z warzywami, dusić na małym ogniu do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.-Przestudzone warzywa przełożyć czy misy melaksera, dodać odsączoną
fasolę, zieloną
pietruszkę i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji / czyli gładkiego kremu /-Gotową masę przełożyć do pojemnika, posypać
kminem / można polać odrobiną drobiną
oliwy / i schłodzić.-Podawać z
pieczywem.

Zmiksowaną masę warzywną można połączyć z ugotowanym
brązowym ryżem.Otrzymamy w ten sposób pyszną
ryżowo-warzywną pastę / paprykarz / do
chleba .

