ßßß Cookit - przepis na Pasta warzywna z białą fasolą lub ryżem

Pasta warzywna z białą fasolą lub ryżem

nazwa

Wykonanie

Warzywa duszone z pomidorami /kompozycja dowolna/ można połączyć z ugotowaną, zmiksowaną fasolą uzyskując w ten sposób pyszną pastę do smarowania pieczywa.
Jeśli warzywa połączymy z ugotowanym ryżem powstanie nowy smak pasty i nieco inna konsystencja ..... równie świetna do smarowania chleba.
1 cebula czerwona
kawałek pora
1 marchew
0,5 małego selera korzeniowego
0,5 papryki czerwonej
0,5 papryki żółtej
2 p pomidory
3-4 łyżki oliwy z oliwek
300 g passaty pomidorowej
1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
papryka ostra /do smaku
sol pieprz /do smaku
zielona pietruszka
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
300 g ugotowanej, białej fasoli /puszka
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć, obrać.
-Cebule, paprykę, pomidor koper pokroić w kostkę , pora w krążki , seler , marchewkę zetrzeć na tarce.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z podsmażyć cebule oo porem.
-Dodać marchewkę, seler i podsmażyć kilka minut.
-Wsypać pozostałe warzywa, doprawić do smaku i wymieszać.
-Wlać sos pomidorowy , połączyć z warzywami, dusić na małym ogniu do miękkości warzyw i zgęstnienia sosu.
-Przestudzone warzywa przełożyć czy misy melaksera, dodać odsączoną fasolę, zieloną pietruszkę i zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji / czyli gładkiego kremu /
-Gotową masę przełożyć do pojemnika, posypać kminem / można polać odrobiną drobiną oliwy / i schłodzić.
-Podawać z pieczywem.
Zmiksowaną masę warzywną można połączyć z ugotowanym brązowym ryżem.
Otrzymamy w ten sposób pyszną ryżowo-warzywną pastę / paprykarz / do chleba .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/09/pasta-warzywna-z-biaa-fasola-lub-ryzem.html