Wykonanie
Prosty przepis na pyszne
kakaowe naleśniki na proszku budyniowym , przekładane
serkiem mascarpone i
owocami. Małe urozmaicenie zwykłych, tradycyjnych naleśników.
Doskonałe na deser, podwieczorek lub lekki, letni obiad.
Budyń można zastąpić odpowiednią ilością
mąki, część
mleka zastąpić
wodą ,a
kakao gorzką czekoladą.....bo ciasto naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów nadając naszym naleśnikom ulubiony smak i wygląd.Kompozycja
owocowego nadzienia jest zupełnie dowolne. Naleśniki
kakaowe /czekoladowe/ smakują wyśmienicie z
truskawkami,
jagodami czy
bananami..........warto się przekonać...Składniki :/7-8 szt/
ciasto :1
budyń śmietankowy/40 g/1 łyżka
kakao100 g
mąki pszennej1
jajko250 ml
mleka1 łyżka
oleju / z pestek winogron/szczypta
solioraz150 g
serka mascarpone1 płaska łyżka
cukru pudrumieszanka dowolnych
owoców / np.
melon,
kiwi,
truskawki,
wiśnie...../sok z 1/2
cytrynyWykonanie:-Składniki ciasta zmiksować na gładką masę i odstawić na 20 minut.-Smażyć z obu stron na rozgrzanej , lekko natłuszczonej patelni .-
Serek wymieszać z
cukrem pudrem.-Umyte
owoce pokroić na małe kawałki, skropić
sokiem z cytryny.
-Usmażone naleśniki posmarować
serkiem , złożyć w kopertę, przełożyć na talerze i obłożyć
owocami .-Można posypać startą
czekoladą ,
cukrową posypką lub
cukrem pudrem.....lub zrezygnować z dodatkowej
dawki słodyczy.
Naleśniki można podać tylko z
owocami.
a zamiast
serka mascarpone dodać gęsty
jogurt naturalny , lekko osłodzony
miodem.