Wykonanie

Proste , zdrowe i sycące danie
makaronowe z
sosem pomidorowym i
soczewicą.Doskonale smakuje o tej
porze roku i może śmiało zastąpić
mięsny posiłek zapewniając naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze.Potrawka z
soczewicy , którą nazywam
soczewicowym ragu' to symbol bogactwa i szczęścia ,a podaje się ją we Włoszech w noc Sylwestrową jako samodzielne danie lub z dodatkiem
makaronu ,a w bardziej eleganckiej formie w postaci lasagne. Tradycją jest również łączenie potrawki z
soczewicy z cotechino i puree ziemniaczanym. Ponieważ u nas nie ma takiego zwyczaju możemy przygotować sobie taką potrawkę
soczewicową w dowolnym czasie z dowolnym dodatkiem,a zapewniam ,że zwolennicy
makaronu i
soczewicy nie będą zawiedzeni.

Składniki: /4 porcje/320g
makaronu penne/razowy/200 g
soczewicy zielonej1
marchew1/2
cebuli1 ząbek
czosnku1 łodyżka
selera naciowego3 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
sosu pomidorowegook. 3/4 szklanki
bulionu warzywnego4 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowysól i
pieprz do smakuzielona
pietruszka /do dekoracjistarty
parmezan /do posypaniaWykonanie:

-
Soczewicę dokładnie wypłukać ,zalać zimną
wodą i odstawić na ok. 2 godziny , po czym ugotować z
przyprawami do miękkości ,ale tak by ziarenka zachowały swój kształt i nie rosypywały się /najlepiej al dente , u mnie ok.25 min/.-Na głęboką patelnię lub do rondelka wlać
oliwę , dodać posiekaną
cebulę i
czosnek, lekko zeszklić.-
Marchewkę i
seler pokroić w drobniutką kosteczkę , połączyć z
cebulą i podsmażyć razem kilka minut.-Dodać
bulion warzywny i
sos pomidorowy, gotować ok. 5-10 minut do wyparowania nadmiaru płynu i otrzymania właściwej konsystecji sosu.-Ugotowaną , przecedzoną
soczewicę wsypać do gotującego się sosu, , delikatnie wymieszać i podgotować chwilę , doprawić do smaku świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.-Ugotowany makaron/ al dente/ przecedzić i wsypać do gorącego sosu.- Starannie wymieszać i przełożyć na talerze.-Udekorować
zieleniną .-Można posypać startym
parmezanem.* do sosu można użyć
soczewicę z puszki lub kartonu* gęstość sosu należy uregulować
bulionem w/g uznania* doskonałym dodatkiem do gotowanego
sosu jest lampka
czerwonego wina
