Wykonanie

Błyskawiczna , letnia zupa kremowa z
zielonej sałaty.
Tak ja
sałata również zupa nie ma określonego smaku..............decydują o nim
przyprawy, które zastosujemy.

Składniki :/3-4 porcje/

zielone liście z małej
sałatyok. 200 g
ziemniakówok. 1 litr
bulionu warzywnego3 łyżki
oliwy z oliwekmała
cebula lub
por1 ząbek
czosnku1
liść laurowyszczypta
gałki muszkatołowej100 ml
śmietany50 g żółtego sera/ u mnie
parmezan1/4 łyżeczki suszonej
bazyliisól,
pieprz do smaku
bazylia lub
pietruszka zielona do dekoracji
Wykonanie:
-Obrane
ziemniaki pokroić w drobną kostkę,
- Liście
sałaty opłukać, porwać na kawałki.
-
Cebulę drobno posiekać i wraz z
czosnkiem podsmażyć na
oliwie w rondelku, w którym będzie gotowana zupa.
-Dodać pokrojone
ziemniaki,
liść laurowy, chwilę poddusić i zalać
bulionem.
-Gotować na wolnym ogniu do miękkości.
-Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać
sałatę. Usunąć
liść laurowy.
-Zupę zmiksować na gładki krem.
-Dodać
śmietanę,
starty ser i pozostałe
przyprawy.
-Dokładnie wymieszać , doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
-Można podawać z grzankami czosnkowymi lub
groszkiem ptysiowym , paluszkami grissini ,a nawet otrębowymi chrupkami,
-Zamiast
bazylii można dodać zielony
koperek.