Wykonanie
Jedna z najbardziej popularnych włoskich, letnich sałatek.
Jada się ja chyba w każdym domu, można ją kupić już gotową, a nawet produkuje się , słoikową mieszankę , będącą kompozycją ppokrojonych w kostkę różnych warzyw .....wystarczy tylko dodać do ugotowanego
ryżu.
Istnieje wiele rodzajów sałatek
ryżowych .Tyle ,ile pomysłów i fantazji tyle możliwości łączenia
ryżu białego , dzikiego i brązowego z innymi składnikami.U mnie zadomowiła się wersja podstawowa , a czasem tylko dorzucę do niej
jajka,
tuńczyka lub kilka małych parówek/dla wielbicieli/.Składniki:
2 szklanki
ryżu basmati2
ogórki konserwowe1
papryka czerwona konserwowa1
papryka żółta konserwowagarść czarnych
oliwek b/pestek2 świeże pomidory/lub kilka koktajlowych/½ szklanki zielonego,świeżego groszku/lub mrożony/½ szklanki
kukurydzy konserwowej1 łyżka
kaparów2
młode marchewki1
młoda cukiniazielona
pietruszka lub
szczypiorek150 g
tuńczykakilka cienkich
parówek150 ml
oliwy z oliwek2-3 łyżki
octu winnego lub
jabłkowegoWykonanie:-
Ryż namoczyć w zimnej wodzie.-Po upływie ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3 , 5 szklanki / i zagotować.-Gotować/ bez przykrycia/na małym ogniu ok.15 minut.-
Ryżu nie należy mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem.-Kiedy
ryż jest wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut.-Przemieszać delikatnie widelcem i przesypać do zimnej miski.- Dodać 2 łyżki
oliwy i wymieszać.-
Ryż można również ugotować w dużej ilości osolonej
wody potem tylko przecedzić i przelać zimną
wodą. Niestety
traci on trochę swoich cennych właściwości, które wylewa się z
wodą.-
Marchewkę pokrojoną w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i
groszek ugotować.- Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kostkę
cukinię i gotować razem.-Ugotowane warzywa powinny zachować jędrność.-
Paprykę i
ogórki pokroić w drobną kostkę.-
Kukurydzę odsączyć z zalewy,
oliwki pokroić w plasterki.
Pomidory spażyć,obrać i pokroić.-Do miski z
ryżem dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną
pietruszkę lub
szczypiorek, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Pozostałą
oliwę połączyć z
octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać do sałatki.-Wymieszać.
Właściwie
sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również dodatkowo wzbogacić i w tym celu należy podzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki:-do jednej części dodać
parówki pokrojone w plasterki-do drugiej części dodać odsączonego z zalewy
tuńczyka.-Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.