ßßß
Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z warzyw strączkowych.Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca świeżym produktom.Podstawą prawdziwej kuchni włoskiej jest jej prostota, jakość produktów i tradycja .Ta zupa może być jednym z przykładów.Doskonała oryginalna mieszanka warzyw strączkowych, w której można znaleźć całe bogactwo różnych gatunków fasoli, grochu ,soczewicy , a nawet kaszy, czasem zbóż. Mieszanki takie znajdują się w sprzedaży, ale można je dowolnie skomponować. Nadaje się ona świetnie na zupy , pasty do chleba ,choć jedyną wadą /w-g mnie/ jest różny czas gotowania poszczególnych warzyw. Najlepszy efekt można uzyskać miksując ugotowane składniki otrzymując w ten sposób zupę -krem lub pyszną pastę do smarowania pieczywa/ zmniejszając odpowiednio ilość wody/.
składniki: /2,3 porcje/½ cebuli1 ząbek czosnku1 mała marchewkakawałek selera naciowego2 łyżki oliwy z oliwek250 g mieszanki warzyw strączkowych składającej się z:fasola:biała, czerwona, adzuki, oczko,mungo,... soczewica czerwona i zielona, groch zielony i żółty połówki ,bób połówki oraz kasza jęczmienna/ mniej więcej w równych proporcjach/
1/2 łyżeczki papryki słodkiej1/4 łyżeczki papryki ostrej1/2 łyżeczki majeranku1 liść laurowysól i pieprz do smakuświeży majeranek do dekoracjiWykonanie:-Warzywa strączkowe należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.-Marchew i seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę.-Cebulę posiekać i poddusić na łyżce oliwy w garnku ,w którym będzie gotowała się zupa.- Dodać czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy/pod koniec gotowania wyjąć/.-Warzywa krótko podsmażyć, dodać namoczoną, odsączoną mieszankę, po czym zalać gorącą wodą w takiej ilości by przykrywała warzywa/ wodę należy uzupełnić w trakcie gotowania, aż do otrzymania żądanej gęstości zupy/.- Gotować do miękkości fasoli/ ok.30-40/ min.-W czasie gotowania niektóre warzywa , głównie soczewica, która gotuje się najszybciej, rozpadnie się, dzięki czemu dodatkowo , naturalnie zagęści zupę.- Zupę należy od czasu do czasu mieszać aby zapobiec jej przypaleniu.-Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawam i.
-Jeśli ktoś lubi zupę można zmiksować w całości lub częściowo.-Zupę udekorować świeżymi listkami majeranku, można posypać parmezanem/ wrzuciłam małe kawałki sera /.Doskonale smakuje z grzanką lu świeżym pieczywem