Wykonanie

Mocno sycąca i wartościowa pod względem odżywczym zupa z
warzyw strączkowych.Zanim zacznę gotować lekkie ,wiosenne zupki muszę wykorzystać końcówki zapasów, które powoli powinny ustąpić miejsca świeżym produktom.Podstawą prawdziwej kuchni włoskiej jest jej prostota, jakość produktów i tradycja .Ta zupa może być jednym z przykładów.Doskonała oryginalna
mieszanka warzyw strączkowych, w której można znaleźć całe bogactwo różnych gatunków
fasoli,
grochu ,
soczewicy , a nawet
kaszy, czasem zbóż. Mieszanki takie znajdują się w sprzedaży, ale można je dowolnie skomponować. Nadaje się ona świetnie na zupy , pasty do
chleba ,choć jedyną wadą /w-g mnie/ jest różny czas gotowania poszczególnych warzyw. Najlepszy efekt można uzyskać miksując ugotowane składniki otrzymując w ten sposób zupę -krem lub pyszną pastę do smarowania pieczywa/ zmniejszając odpowiednio ilość wody/.

składniki: /2,3 porcje/½
cebuli1 ząbek
czosnku1 mała
marchewkakawałek
selera naciowego2 łyżki
oliwy z oliwek250 g
mieszanki warzyw strączkowych składającej się z:
fasola:biała, czerwona, adzuki, oczko,mungo,...
soczewica czerwona i zielona,
groch zielony i żółty połówki ,
bób połówki oraz
kasza jęczmienna/ mniej więcej w równych proporcjach/

1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/4 łyżeczki
papryki ostrej1/2 łyżeczki
majeranku1
liść laurowysól i
pieprz do smakuświeży
majeranek do dekoracjiWykonanie:-
Warzywa strączkowe należy namoczyć w zimnej wodzie najlepiej na całą noc.-
Marchew i
seler obrać i pokroić w drobniutką kostkę.-
Cebulę posiekać i poddusić na łyżce
oliwy w garnku ,w którym będzie gotowała się zupa.- Dodać
czosnek, pokrojone warzywa, liść laurowy/pod koniec gotowania wyjąć/.-Warzywa krótko podsmażyć, dodać namoczoną, odsączoną mieszankę, po czym zalać gorącą
wodą w takiej ilości by przykrywała warzywa/
wodę należy uzupełnić w trakcie gotowania, aż do otrzymania żądanej gęstości zupy/.- Gotować do miękkości fasoli/ ok.30-40/ min.-W czasie gotowania niektóre warzywa , głównie
soczewica, która gotuje się najszybciej, rozpadnie się, dzięki
czemu dodatkowo , naturalnie zagęści zupę.- Zupę należy od czasu do czasu mieszać aby zapobiec jej przypaleniu.-Pod koniec gotowania doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
przyprawam i.

-Jeśli ktoś lubi zupę można zmiksować w całości lub częściowo.-Zupę udekorować świeżymi listkami
majeranku, można posypać parmezanem/ wrzuciłam małe kawałki
sera /.Doskonale smakuje z grzanką lu świeżym
pieczywem