ßßß Cookit - przepis na "Cime di rapa" z fasolą w pomidorach

"Cime di rapa" z fasolą w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Aby nie pobudzać zbytnio apetytów tym, którzy tęsknią za zielenią i naturalną dawką witamin kończę moje wpisy z udziałem tego mało znanego u nas warzywa fajnym , ekspresowym daniem.
Fasolka w pomidorach i "cime di rapa" czyli zdrowsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.
Bardzo prosty przepis ,a zamiast liści brokułowych można użyć zwykłego brokuła.
Równie samcze , a co najważ niejsze wykonalne / u mnie jednak królują jeszcze dzisiaj pyszne "broccoletti"/
Składniki: / proporcje dowolne....tak na wyczucie /
cime di rapa
cebula
oliwa z oliwek
ugotowana fasolka / lub z puszki/
sos pomidorowy / z butelki/
liść laurowy
papryka słodka
papryka ostra
majeranek świeży /lub suszony/
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Podgotować liście brokułowe, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na kilku łyżkach oliwy.
Dodać podgotowane warzywo i dusić 2-3 minuty.
Wsypać odcedzona fasolę.
Całość zalać sosem pomidorowym, dodać liść laurowy i zagotować.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę papryki, p
osypać majerankiem .
Gotowe danie podawać z pieczywem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/03/cime-di-rapa-z-fasola-w-pomidorach.html