Aby nie pobudzać zbytnio apetytów tym, którzy tęsknią za zielenią i naturalną dawką witamin kończę moje wpisy z udziałem tego mało znanego u nas warzywa fajnym , ekspresowym daniem.Fasolka w pomidorach i "cime di rapa" czyli zdrowsza wersja popularnej fasolki po bretońsku.Bardzo prosty przepis ,a zamiast liści brokułowych można użyć zwykłego brokuła.Równie samcze , a co najważ niejsze wykonalne / u mnie jednak królują jeszcze dzisiaj pyszne "broccoletti"/Składniki: / proporcje dowolne....tak na wyczucie /cime di rapacebulaoliwa z oliwekugotowana fasolka / lub z puszki/sos pomidorowy / z butelki/liść laurowypapryka słodkapapryka ostramajeranek świeży /lub suszony/sól i świeżo zmielony pieprz do smakuWykonanie:Podgotować liście brokułowe, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.Drobno posiekaną cebulę zeszklić na kilku łyżkach oliwy.Dodać podgotowane warzywo i dusić 2-3 minuty.Wsypać odcedzona fasolę.Całość zalać sosem pomidorowym, dodać liść laurowy i zagotować.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę papryki, posypać majerankiem .Gotowe danie podawać z pieczywem.