ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Myślałam, że pęknie mi brzuch… Tak mi smakowała ta fasolka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących, ponieważ można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w słoikach. Ja niestety nie zdążyłam jej schować, bo wszystko zostało wyjedzone.
500 fasoli Jaś
400 g surowego boczku
1 duże pętko wędzonej kiełbasy
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
Sól oraz pieprz do smaku
190 g koncentratu pomidorowego
Fasole moczymy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy cebulę i boczek. Pod koniec smażenia przeciskamy przez praskę czosnek. Po 15 minutach przekładamy do gotującej się fasoli. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Również dodajemy do fasoli. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Z garnka przelewamy 1,5 szklanki do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Łączymy z resztą. Smacznego.
Źródło:http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/02/fasolka-po-bretonsku.html