Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe .Moja kolejna propozycja wykorzystania soczewicy na co dzień.Pyszne połączenie sosu pomidorowego z soczewicą i makaronemrazowym to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla wegetarian. W mojej kuchni danie to zadomowiło się na dobre.....Składniki: /2 porcje/200 g makaronu / spaghetti razowe3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/2 -3 łyżki oliwy z oliwek1 mała marchew1 niewielka cebula2 ząbki czosnkukawałek selera naciowego1/4 szklanki wytrawnego, białego wina3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/1/2 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta ostrej paprykiszczypta majerankusól i pieprz do smakuświeże listki majeranku do dekoracjiWykonanie:-Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok. godzinę.-Odcedzić i zalać wrzącą wodą.-Soczewicę g otować do miękkości ok. 30-40 min.- Pod koniec gotowania posolić.- Odcedzić.-Cebulę, marchew, seler drobniutko pokroić.- Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek i podsmażyć kilka minut.-Czosnek usunąć, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.-Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować.-Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe przyprawy, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4 minuty.-Makaron ugotować al dente.-Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem.-Wymieszać i przełozyć na talerze.-Udekorować świeżymi listkami majeranku.