ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą

Spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Proste, zdrowe i sycące jarskie danie obiadowe .
Moja kolejna propozycja wykorzystania soczewicy na co dzień.
Pyszne połączenie sosu pomidorowego z soczewicą i makaronem razowym to pełnowartościowy posiłek nie tylko dla wegetarian. W mojej kuchni danie to zadomowiło się na dobre.....
Składniki: /2 porcje/
200 g makaronu / spaghetti razowe
3/4 szklanki soczewicy/ zielonej/
2 -3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała marchew
1 niewielka cebula
2 ząbki czosnku
kawałek selera naciowego
1/4 szklanki wytrawnego, białego wina
3/4 szklanki przecieru pomidorowego /passaty z butelki/
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
szczypta majeranku
sól i pieprz do smaku
świeże listki majeranku do dekoracji
Wykonanie:
-Soczewicę namoczyć w wodzie , pozostawić na ok. godzinę.
-Odcedzić i zalać wrzącą wodą.
-Soczewicę g otować do miękkości ok. 30-40 min.
- Pod koniec gotowania posolić.
- Odcedzić.
-Cebulę, marchew, seler drobniutko pokroić.
- Na patelni rozgrzać oliwę , dodać czosnek i podsmażyć kilka minut.
-Czosnek usunąć, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować do odparowania alkoholu.
-Do podsmażonych warzyw dodać przecier pomidorowy i zagotować.
-Wsypać ugotowane ziarenka soczewicy i pozostałe przyprawy, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 3-4 minuty.
-Makaron ugotować al dente.
-Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem.
-Wymieszać i przełozyć na talerze.
-Udekorować świeżymi listkami majeranku.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/11/spaghetti-z-sosem-pomidorowym-i.html