ßßß Cookit - przepis na Zakamarki mojej kuchni: Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw

Zakamarki mojej kuchni: Sos pomidorowy z dodatkiem warzyw

nazwa

Wykonanie

Aromatyczny sos pomidorowy, który jest doskonałym dodatkiem do makaronów, zapiekanek, pulpetów i innych mięs, gości w mojej kuchni bardzo często . W sezonie przygotowuję go ze świeżych pomidorów, ale kiedy ich brak doskonale sprawdza się dobrej jakości/ważne/ przecier pomidorowy w butelce lub pomidory konserwowe. Każdy makaron z dodatkiem takiego sosu smakuje wyśmienicie i nie wymaga już żadnych innych dodatków.
Składniki:
500 ml przecieru pomidorowego/passata/w butelce
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 marchewka
kawałek selera naciowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
kilka listków świeżej bazylii lub inne ulubione zioła suszone/oregano,majeranek,papryka/
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę.
Bardzo często używam blendera i delikatnie rozdrabniam warzywa.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny i podsmażyć je kilka minut.
Dodać bulion i jeszcze chwilkę poddusić .
Do podgotowanych warzyw dodać przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz.
Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość ok.15 min.
Sos powinien gotować się pod przykryciem, ale pokrywka nie powinna szczelnie przylegać. /można oddzielić ją od patelni drewnianą łyżką/.
Pod koniec gotowania sosu dodać masło i bazylię.
Jeśli w czasie gotowania ubyło zbyt dużo płynu i sos wydaje się zbyt gesty można uzupełnić go bulionem lub zwykłą wodą.
Warzywa można delikatnie rozgnieść widelcem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/01/sos-pomidorowy-z-dodatkiem-warzyw.html