Wykonanie

Aromatyczny
sos pomidorowy, który jest doskonałym dodatkiem do
makaronów, zapiekanek, pulpetów i innych
mięs, gości w mojej kuchni bardzo często . W sezonie przygotowuję go ze świeżych
pomidorów, ale kiedy ich brak doskonale sprawdza się dobrej jakości/ważne/
przecier pomidorowy w butelce lub
pomidory konserwowe. Każdy
makaron z dodatkiem takiego sosu smakuje wyśmienicie i nie wymaga już żadnych innych dodatków.

Składniki:500 ml przecieru pomidorowego/passata/w butelce1 mała
cebulka1 ząbek
czosnku1
marchewkakawałek
selera naciowego2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
masła1/2 łyżeczki
cukru1 szklanka
bulionu warzywnegosól i
pieprz do smakukilka listków świeżej
bazylii lub inne ulubione
zioła suszone/oregano,
majeranek,papryka/Przygotowanie:Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę.Bardzo często używam blendera i delikatnie rozdrabniam warzywa.Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, wrzucić jarzyny i podsmażyć je kilka minut.Dodać
bulion i jeszcze chwilkę poddusić .Do podgotowanych warzyw dodać
przecier pomidorowy,
sól,
cukier i
pieprz.Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość ok.15 min.Sos powinien gotować się pod przykryciem, ale pokrywka nie powinna szczelnie przylegać. /można oddzielić ją od patelni drewnianą łyżką/.Pod koniec gotowania sosu dodać
masło i
bazylię.Jeśli w czasie gotowania ubyło zbyt dużo płynu i sos wydaje się zbyt gesty można uzupełnić go
bulionem lub zwykłą
wodą.Warzywa można delikatnie rozgnieść widelcem.