ßßß
Aromatyczny sos pomidorowy, który jest doskonałym dodatkiem do makaronów, zapiekanek, pulpetów i innych mięs, gości w mojej kuchni bardzo często . W sezonie przygotowuję go ze świeżych pomidorów, ale kiedy ich brak doskonale sprawdza się dobrej jakości/ważne/ przecier pomidorowy w butelce lub pomidory konserwowe. Każdy makaron z dodatkiem takiego sosu smakuje wyśmienicie i nie wymaga już żadnych innych dodatków.
Składniki:500 ml przecieru pomidorowego/passata/w butelce1 mała cebulka1 ząbek czosnku1 marchewkakawałek selera naciowego2-3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka masła1/2 łyżeczki cukru1 szklanka bulionu warzywnegosól i pieprz do smakukilka listków świeżej bazylii lub inne ulubione zioła suszone/oregano,majeranek,papryka/Przygotowanie:Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę.Bardzo często używam blendera i delikatnie rozdrabniam warzywa.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić jarzyny i podsmażyć je kilka minut.Dodać bulion i jeszcze chwilkę poddusić .Do podgotowanych warzyw dodać przecier pomidorowy, sól, cukier i pieprz.Doprowadzić do zagotowania, a następnie zmniejszyć ogień i dusić całość ok.15 min.Sos powinien gotować się pod przykryciem, ale pokrywka nie powinna szczelnie przylegać. /można oddzielić ją od patelni drewnianą łyżką/.Pod koniec gotowania sosu dodać masło i bazylię.Jeśli w czasie gotowania ubyło zbyt dużo płynu i sos wydaje się zbyt gesty można uzupełnić go bulionem lub zwykłą wodą.Warzywa można delikatnie rozgnieść widelcem.