Wykonanie

Kupiliśmy sobie Gorgonzolę. I troszkę jej w lodówce zostało. Co by tu z nią ciekawego zrobić ? Czas świąteczny, jeszcze troszkę sił w domu jest i czasu też. No a obiady jeść trzeba. I zupy też. Więc więc więc... To co si urodziło - to pomidorowa zupa krem na nutę włoską. Zainpirowana tym przepisem ugotowałam swoją wersję zupy. A dodatek gorgonzoli doprawdy dobrze jej zrobił.Składniki:ok 1 litra
przecieru pomidorowego (albo troszkę więcej).2 łyżki
masła2
cebule średnie2
marchewki2 gałązki
selera naciowego2 kopiaste łyżka
mąkiok 2 l
wywaru z warzyw1 łyżeczki
cukrusól i
pieprz do smakukilka gałązek świeżego
majeranku lub odrobina suszonego do podaniado podania gorgonzola lub
śmietanaWykonanie:
Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na
maśle.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Seler drobno pokroić.
Marchewkę i
seler dorzucić do zeszklonej
cebuli i chwilkę podsmażyć (10 min?). Zasypać
mąką i jeszcze chwilkę smażyć.
Wywar zagotować z
przecierem pomidorowym. Połączyć warzywa z
wywarem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić
solą,
pieprzem, ...Na koniec wszystko porządnie zmiksować.

Podawać z gorgonzolą lub innym wyrazistym w smaku
serem. Można oczywiście też ze
śmietaną.Bon appetit!Wydrukuj przepis