ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa zupa-krem, wersja włoska

Pomidorowa zupa-krem, wersja włoska

nazwa

Wykonanie

Kupiliśmy sobie Gorgonzolę. I troszkę jej w lodówce zostało. Co by tu z nią ciekawego zrobić ? Czas świąteczny, jeszcze troszkę sił w domu jest i czasu też. No a obiady jeść trzeba. I zupy też. Więc więc więc... To co si urodziło - to pomidorowa zupa krem na nutę włoską. Zainpirowana tym przepisem ugotowałam swoją wersję zupy. A dodatek gorgonzoli doprawdy dobrze jej zrobił.
Składniki:
ok 1 litra przecieru pomidorowego (albo troszkę więcej).
2 łyżki masła
2 cebule średnie
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 kopiaste łyżka mąki
ok 2 l wywaru z warzyw
1 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek świeżego majeranku lub odrobina suszonego do podania
do podania gorgonzola lub śmietana
Wykonanie:
Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Seler drobno pokroić.
Marchewkę i seler dorzucić do zeszklonej cebuli i chwilkę podsmażyć (10 min?). Zasypać mąką i jeszcze chwilkę smażyć.
Wywar zagotować z przecierem pomidorowym. Połączyć warzywa z wywarem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, ...
Na koniec wszystko porządnie zmiksować.
Podawać z gorgonzolą lub innym wyrazistym w smaku serem. Można oczywiście też ze śmietaną.
Bon appetit!
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2014/01/pomidorowa-zupa-krem-wersja-woska.html