Wykonanie

Pyszna zapiekanka naleśnikowa z warzywami.Niezwykle fajna forma wykorzystania naleśników jako głównego składnika zapiekanki .

Ale naleśniki potrzebują dodatków, które nadadzą im właściwego wyglądu i smaku.
Torty naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów, na słodko i wytrawnie .Możemy nimi zaskoczyć naszą rodzinę i gości. Przepis niezwykle prosty ,a efekt gwarantowany i wart poświęcenia mu troszkę czasu.Jeśli mamy przygotowane naleśniki i sos pozostałe czynności to już tylko "zabawa"......Jest to kolejna moja propozycja na przygotowanie dania z wykorzystaniem nowych
sosów "
Winiary". Ponownie wybrałam
sos beszamelowy, ponieważ jest mi bardzo "bliski" i często wykorzystuję go w moich daniach. Sos można zrobić w/g własnej receptury, a można skorzystać z propozycji i wypróbować nowy produkt.

Składniki: /na 5 naleśników/

1
jajko3/4 szklanki
mąki pszennej razowej1/4 szklanki
mąki gryczanej1 szklanka
mleka1/2 szklanki
wody gazowanejszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
soli2 łyżki
oleju do smażenianadzienie :1 op.
sosu beszamelowego300 ml
mleka200 ml
wodymały kawałek pora/biała część/2
marchewki300g
brokułówkawałek czerwonej i
żółtej papryki150 g
pieczarek2 ząbki
czosnku,3 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku150 g
żółtego sera50 g
orzechów laskowychWykonanie:


-Wymieszać obie
mąki , dodać
jajko,
mleko,
wodę,
sól . Przy pomocy miksera wszystkie składniki dokładnie połączyć . P rzykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto nie powinno być za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni, jeśli więc wymaga dodać odrobinę
wody. Naleśniki /niezbyt cienkie/ smażyć z dwóch stron na minimalnej ilości tłuszczu.-Obraną
marchewkę zetrzeć na grubej tarce, umyte różyczki
brokuła ,
pora,
paprykę drobniutko pokroić.-Warzywa podsmażyć chwilę na łyżce
oliwy / powinny zachować kruchość/.-
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na
oliwie z
czosnkiem.-Warzywa połączyć ze sobą , doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Przygotować
sos beszamelowy w/g przepisu na opakowaniu.-Warzywa dodać do sosu i delikatnie wymieszać.

-Tortownicę o średnicy odpowiadającej wielkości naleśników/ u mnie 20 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.-Układać warstwami naleśniki smarując kremem beszamelowo-warzywnym aż do wyczerpania składników.-Każdą warstwę posypać startym
żółtym serem.-Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos, który należy posypać
serem i posiekanymi
orzechami.-Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z zapiekać ok.30 min.-Kroić po lekkim przestudzeniu.-Doskonale smakuje również następnego dnia.

Jesli ktoś nie ma ochoty układać naleśniki warstwami może przygotować je w tradycyjny sposób

Usmażone naleśniki należy posmarować przygotowanym farszem, złożyć w chusteczkę, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, posypać
startym serem i zapiec.


Obie wersje zapiekanki smakują identycznie, różnią się jedynie wyglądem